Jak uprawiać boczniaki – oto najprostszy przepis. Już nie trzeba kupować w sklepie
Nie kupuj grzybów w sklepie! Zacznij hodować boczniaki w domowym zaciszu.
Boczniaki to świetne źródło węglowodanów, białek, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Pozytywie wpływają na pracę jelit i system odpornościowy.
A dodatkowo pomagają usuwać metale ciężkie i toksyny, znajdujące się w naszym organizmie. Jedząc jednego (!) boczniaka dziennie, możesz obniżyć swój cholesterol nawet o jedną trzecią!
Jeżeli chcesz uprawiać boczniaki, nie musisz być specjalistą od hodowania grzybów. Wystarczy znajomość odpowiednich metod i postępowanie zgodnie z naszymi wskazówkami.
Zacznij od zakupu grzybni i gleby. Teraz czas na przygotowanie tej drugiej.
Podłożem, które sprawdzi się przy uprawie boczniaków może być łuska słonecznika lub gryki, kolby kukurydzy albo słoma jęczmienna. Zaopatrz się w około 10 kg zmiażdżonego podłoża. Nie kupuj wiórów ani trocin – nie uda ci się wyhodować na nich grzybów.
Podłoże potraktują gorącą parą wodną, a następnie gotuj przez mniej więcej godzinę. Na koniec umieść je pod prasą i ostudź do temperatury pokojowej (mniej więcej 25 stopni).
Grzybnia jest łatwo dostępna, np. w gospodarstwach zajmujących się przemysłową hodowlą grzybów. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z hodowlą grzybów, wystarczy ci kilogram grzybni. Wyrośnie z niej mniej więcej 5 kilogramów boczniaków.
Zanim rozpoczniesz układanie grzybni, dokładnie zdezynfekuj wszystko, z czym grzybnia będzie miała kontakt. Następnie wymieszaj podłoże z grzybnią, w stosunku 5cm do 0,5 cm.
Mieszaninę włóż do plastikowej torby, o objętości 10-15 kg lub do 2-3 mniejszych worków o objętości 5 kg. Odkaź nóż i wykonaj nim nacięcia o długości 1 cm, rozcinając worki.
Worki zawiąż i powieś pionowo, tak, żeby tlen mógł się wydobywać z całej torby (dzięki nacięciom). Dobrym pomysłem jest powieszenie worków na haku, przymocowanym do sufitu.
Pomieszczenie, w którym będą znajdowały się worki, musi mieć odpowiednią, nie przekraczającą 22 stopni, temperaturę.
Po 10-15 dniach skończy się okres inkubacji, a co za tym idzie, worki wypełnią się zarośniętą grzybnią. Zanim boczniaki zaczną się pojawiać, musisz spryskać worki wodą.
Staraj się dbać o to, żeby nie wietrzyć pomieszczenia. Stężenie dwutlenku węgla oraz poziom wilgotności, nie powinny ulegać zmianie.
Kiedy pojawią się pierwsze grzyby, musisz pamiętać o przestrzeganiu czterech warunków. Podlewaj worki dwa razy dziennie, wietrz pomieszczenie 2-4 razy dziennie, zmniejsz temperaturę w pomieszczeniu do 10 stopni i dbaj o to, żeby twoja hodowla miała dostęp do światła, przez mniej więcej 8 godzin dziennie.
Po 2 tygodniach powinna się pojawić druga fala grzybów. Łącznie będą ich cztery, ale w pierwszych dwóch zbierzesz 3/4 wszystkich boczniaków. Po czwartej fali wymień worki. Ich zawartość możesz wykorzystać jako nawóz.
Kilka dodatkowych, ważnych kwestii
Przede wszystkim dobrym oświetleniem. Najlepiej wybrać szklarnie lub piwnice, nie polecamy hodowania boczniaków w mieszkaniach, ze względu na zarodniki.
Dodatkowo, podczas uprawy grzybów potrzebna jest zwiększona wilgotność, która może stać się przyczyną wzrostu pleśni.
Staraj się ograniczyć czas przebywania w pomieszczeniu z boczniakami do 2 godzin dziennie. Przebywając w nim noś maseczkę. Zbieraj grzyby w odpowiednim czasie, żeby nie dopuścić do ich zgnicia.
Comments are closed.