Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jak uprawiać boczniaki – oto najprostszy przepis. Już nie trzeba kupować w sklepie

Nie kupuj grzybów w sklepie! Zacznij hodować boczniaki w domowym zaciszu.

Boczniaki to świetne źródło węglowodanów, białek, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Pozytywie wpływają na pracę jelit i system odpornościowy.

A dodatkowo pomagają usuwać metale ciężkie i toksyny, znajdujące się w naszym organizmie. Jedząc jednego (!) boczniaka dziennie, możesz obniżyć swój cholesterol nawet o jedną trzecią!

Jeżeli chcesz uprawiać boczniaki, nie musisz być specjalistą od hodowania grzybów. Wystarczy znajomość odpowiednich metod i postępowanie zgodnie z naszymi wskazówkami.

Zacznij od zakupu grzybni i gleby. Teraz czas na przygotowanie tej drugiej.

Podłożem, które sprawdzi się przy uprawie boczniaków może być łuska słonecznika lub gryki, kolby kukurydzy albo słoma jęczmienna. Zaopatrz się w około 10 kg zmiażdżonego podłoża. Nie kupuj wiórów ani trocin – nie uda ci się wyhodować na nich grzybów.

Podłoże potraktują gorącą parą wodną, a następnie gotuj przez mniej więcej godzinę. Na koniec umieść je pod prasą i ostudź do temperatury pokojowej (mniej więcej 25 stopni).

Grzybnia jest łatwo dostępna, np. w gospodarstwach zajmujących się przemysłową hodowlą grzybów. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z hodowlą grzybów, wystarczy ci kilogram grzybni. Wyrośnie z niej mniej więcej 5 kilogramów boczniaków.

Zanim rozpoczniesz układanie grzybni, dokładnie zdezynfekuj wszystko, z czym grzybnia będzie miała kontakt. Następnie wymieszaj podłoże z grzybnią, w stosunku 5cm do 0,5 cm.

Mieszaninę włóż do plastikowej torby, o objętości 10-15 kg lub do 2-3 mniejszych worków o objętości 5 kg. Odkaź nóż i wykonaj nim nacięcia o długości 1 cm, rozcinając worki.

Worki zawiąż i powieś pionowo, tak, żeby tlen mógł się wydobywać z całej torby (dzięki nacięciom). Dobrym pomysłem jest powieszenie worków na haku, przymocowanym do sufitu.

Pomieszczenie, w którym będą znajdowały się worki, musi mieć odpowiednią, nie przekraczającą 22 stopni, temperaturę.

Po 10-15 dniach skończy się okres inkubacji, a co za tym idzie, worki wypełnią się zarośniętą grzybnią. Zanim boczniaki zaczną się pojawiać, musisz spryskać worki wodą.

Staraj się dbać o to, żeby nie wietrzyć pomieszczenia. Stężenie dwutlenku węgla oraz poziom wilgotności, nie powinny ulegać zmianie.

Kiedy pojawią się pierwsze grzyby, musisz pamiętać o przestrzeganiu czterech warunków. Podlewaj worki dwa razy dziennie, wietrz pomieszczenie 2-4 razy dziennie, zmniejsz temperaturę w pomieszczeniu do 10 stopni i dbaj o to, żeby twoja hodowla miała dostęp do światła, przez mniej więcej 8 godzin dziennie.

Po 2 tygodniach powinna się pojawić druga fala grzybów. Łącznie będą ich cztery, ale w pierwszych dwóch zbierzesz 3/4 wszystkich boczniaków. Po czwartej fali wymień worki. Ich zawartość możesz wykorzystać jako nawóz.

Kilka dodatkowych, ważnych kwestii

Przede wszystkim dobrym oświetleniem. Najlepiej wybrać szklarnie lub piwnice, nie polecamy hodowania boczniaków w mieszkaniach, ze względu na zarodniki.

Dodatkowo, podczas uprawy grzybów potrzebna jest zwiększona wilgotność, która może stać się przyczyną wzrostu pleśni.

Staraj się ograniczyć czas przebywania w pomieszczeniu z boczniakami do 2 godzin dziennie. Przebywając w nim noś maseczkę. Zbieraj grzyby w odpowiednim czasie, żeby nie dopuścić do ich zgnicia.

Za pomocą tej prostej metody możesz cieszyć się świeżymi boczniakami przez cały rok. Zapisz ten artykuł i udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!