Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Oto 17 źródeł magnezu, które mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca, leków i depresji

Lęk, depresja, zawał serca. Brzmią groźnie, nieprawdaż? Istnieją skuteczne sposoby przeciwdziałaniu tym schorzeniom.

Niektóre z nich zawarte są w często spożywanych przez nas produktach. Skupimy się w tym artykule na jednym z nich, a mianowicie na magnezie. Każdy lekarz potwierdzi, że jest to jeden ze zbawiennych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dla naszego zdrowia ma on wielkie znaczenie, a mimo wszystko wielu z nas cierpi na jego niedobór. Magnez wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i wzmacnia nasze kości lub zęby.

Nawet niewielki niedobór magnezu wpływa na pojawienie się niepokojących objawów. Pozostałymi schorzeniami wynikającymi z jego niedoboru są cukrzyca, depresja i zawały serca. Monotonna dieta, bez urozmaicenia w jadłospisie przejawia się w niedoborach tego pierwiastka.

Charakterystyczne symptomy niedoboru magnezu

Jak już wyjaśniliśmy na wstępie, z brakiem odpowiedniej ilości magnezu w organizmie nie ma żartów. Podstawowymi, wręcz elementarnymi wskazówkami, że coś jest nie tak z naszym poziomem magnezu, są bóle głowy, wymioty, nudności, skurcze mięśni, poczucie zmęczenia, migreny i utrata apetytu.

Chroniczny brak tego pierwiastka przejawia się w drętwieniu, zmianach osobowości, stanach lękowych oraz w nieprawidłowej pracy serca. Warto, by nasza dieta była bogata w składniki bogate w magnez.

Zamieszczamy poniżej punktową listę podstawowych składników, których wykorzystywanie w jadłospisie pozwoli nam cieszyć się dobrym zdrowiem.

  • Kapusta chińska
  • Brukselka
  • Sałata rzymska
  • Szpinak
  • Brokuły
  • Kiełki pszenicy
  • Jarmuż

Inne źródła magnezu

Wymienione w powyższym paragrafie produkty to jednak nie wszystko. Lista jest zdecydowanie dłuższa. Jeszcze raz podkreślmy, naprawdę warto korzystać z nich, układając menu.

Lepiej przeciwdziałać poważnym schorzeniom niż je później leczyć. Oto dalsza lista produktów bogatych w ten zbawienny pierwiastek.

  • Surowe ziarna kakaowe/niesłodzony proszek kakaowy
  • Owoce, do których zaliczymy banany, truskawki, jeżyny i jagody
  • Przyprawy i zioła. Tu szczególną uwagę należy zwrócić na pietruszkę, koper włoski, gorczycę i kminek
  • Orzechy i nasiona, do których zaliczymy nasiona słonecznika, migdały, siemię lniane, orzechy nerkowca i nasiona dyni
  • Ryby
  • Awokado
  • Dynia

Nasze zapotrzebowanie na magnez

Dzienną porcję magnezu, jaką winniśmy spożywać podał Narodowy Instytut Zdrowia działający na terenie Stanów Zjednoczonych. Dawka dzienna magnezu jest, co warto podkreślić zależna od płci i wieku.

Mężczyźni powinni spożywać dziennie około 400 miligramów magnezu dziennie. W przypadku kobiet są to nieco niższe proporcje. Przedstawicielki płci pięknej powinny spożywać około 310 miligramów magnezu, jeśli chcą zachować dobre zdrowie.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku dzieci i młodzieży. Biorąc pod uwagę ich prawidłowy rozwój, porcja dzienna powinna być zdecydowania wyższa niż u osób dorosłych.

Standardowy poziom magnezu we krwi dorosłego człowieka wynosi 1,250 mg. Poziom tego pierwiastka oszacował na początku XX wieku pewien lekarz nazwiskiem Robert Tigerstedt.

Współcześnie wyniesie to jedynie 250 mg na dzień. Niewiele. Rekomendowana porcja magnezu w cyklu dobowym winna mieścić się między 300 a 400 miligramami.

Nadrzędny powód niedoboru magnezu

Kardynalną przyczyną niedoboru magnezu u współczesnych ludzi jest dieta uboga w ten składnik i produkcja taśmowa żywności. Dajmy na ten przykład ryż i pieczywo. W dawniejszych czasach pieczywo zawierało sporą ilość magnezu. Niestety, ale tryb przetwarzania i proces produkcji owej żywności ograbił je aż z 75% zawartego w nich magnezu.

Czy jednak jesteśmy skazani na niedobór magnezu?

Nie, ponieważ prócz produktów, które mimo wszystko są bogate w magnez, możemy go uzupełniać za pośrednictwem specjalnych suplementów diety. Można je nabyć, wstępując do apteki lub sklepu ze zdrową żywnością.

Suplementy diety, o których wspomnieliśmy, dzielą się na różne kategorię. Szukając jakiegoś pakietu składników mineralnych, znajdziemy między innymi chlorek magnezu, cytrynian magnezu i siarczan magnezu. Zwróćmy przy tym uwagę, by zbilansować spożycie magnezu i wapnia.

Co więcej, głównym hamulcowym w uzupełnianiu magnezu jest witamina D. Uzupełniając niedobory tego składnika, baczmy na to, czy nie aplikujemy sobie tych suplementów jednocześnie.

Skuteczna pomoc

Zbawienna moc magnezu przejawia się na wpływie, który wywiera na ponad 300 enzymów trawiennych. Dopomaga również we właściwym funkcjonowaniu komórek w nerwach, a także w mięśniach. Toruje też drogę, do łatwiejszego przyswajania innego cennego składnika, wapnia.

Jego wpływ na leczenie wielu poważnych schorzeń jest nieoceniony. Lista chorób, którym przeciwdziała i które leczy, jest długa.

Zawierają się w niej takie schorzenia jak: zawał mięśnia sercowego, osteoporoza, cukrzyca, astma, PMS, problemy menstruacyjne, migotanie przedsionków serca i nadciśnienie tętnicze. Widać jak na dłoni czym skutkuje niedobór tego pierwiastka w ludzkim organizmie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!