Oto 17 źródeł magnezu, które mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca, leków i depresji

Jak już wyjaśniliśmy na wstępie, z brakiem odpowiedniej ilości magnezu w organizmie nie ma żartów. Podstawowymi, wręcz elementarnymi wskazówkami, że coś jest nie tak z naszym poziomem magnezu, są bóle głowy, wymioty, nudności, skurcze mięśni, poczucie zmęczenia, migreny i utrata apetytu.

Chroniczny brak tego pierwiastka przejawia się w drętwieniu, zmianach osobowości, stanach lękowych oraz w nieprawidłowej pracy serca. Warto, by nasza dieta była bogata w składniki bogate w magnez.

Zamieszczamy poniżej punktową listę podstawowych składników, których wykorzystywanie w jadłospisie pozwoli nam cieszyć się dobrym zdrowiem.

  • Kapusta chińska
  • Brukselka
  • Sałata rzymska
  • Szpinak
  • Brokuły
  • Kiełki pszenicy
  • Jarmuż

Inne źródła magnezu

Wymienione w powyższym paragrafie produkty to jednak nie wszystko. Lista jest zdecydowanie dłuższa. Jeszcze raz podkreślmy, naprawdę warto korzystać z nich, układając menu.

Lepiej przeciwdziałać poważnym schorzeniom niż je później leczyć. Oto dalsza lista produktów bogatych w ten zbawienny pierwiastek.

  • Surowe ziarna kakaowe/niesłodzony proszek kakaowy
  • Owoce, do których zaliczymy banany, truskawki, jeżyny i jagody
  • Przyprawy i zioła. Tu szczególną uwagę należy zwrócić na pietruszkę, koper włoski, gorczycę i kminek
  • Orzechy i nasiona, do których zaliczymy nasiona słonecznika, migdały, siemię lniane, orzechy nerkowca i nasiona dyni
  • Ryby
  • Awokado
  • Dynia

Nasze zapotrzebowanie na magnez

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!