Kapusta kiszona w 3 dni. Przepis od mojej babci. Samo zdrowie.

W ciągu zaledwie trzech dni sama przygotujesz, cały słoik zdrowia! Dzisiaj dowiesz się, jak przygotować kapustę w słoiku. Jest ona oczywiście smaczna, ale także bardzo zdrowa!

Z jednej strony kapusta kiszona jest niskobudżetowym produktem, ale nie wszyscy wiedzą, ile dobrego ma w sobie dla naszego ciała. Jest ona mistrzem w zakresie witamin, a jedną z głównych jest witamina C.

Zwiększa odporność na infekcje wirusowe. Jest to szczególnie ważne w okresach jesiennych i zimowych. Ponadto przyczynia się do wchłaniania żelaza i wzmacnia naczynia krwionośne.

W 100 gramach kiszonej kapusty jest 70 mg kwasu askorbinowego i jest to prawie dzienna norma dla osoby dorosłej. Kapusta kiszona w słoiku ma ogromny kompleks pierwiastków śladowych i minerałów, tak niezbędnych dla naszego organizmu. Posiada również błonnik i pektyny.

Oprócz witaminy C zawiera następujące witaminy: B1, A, B2, E, PP, K, H, U. Dlatego jest tak wielkim dobrodziejstwem dla naszego zdrowia!

Dlatego nie zastanawiaj się czy przygotować kapustę kiszoną w słoiku według naszego przepisu, po prostu od razu przygotuj składnik i do dzieła! Jedz ją codziennie (co najmniej 100 gramów), a zapomnisz o przeziębieniach, wirusach i nadwadze.

Składniki

Na sałatkę:

  • 1 szt – 3 l słoik
  • 2,5 kg – świeżej kapusty
  • 1 szt – marchewki
  • 3 szt – liści laurowych

Do solanki:

  • 0,5 l – wody
  • 2 łyżki – soli

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj solankę. Do 0,5 l wrzącej wody dodaj sól, wymieszaj i ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie całkowicie ostudź.

Posiekaj kapustę na małe paski.

Następnie pokrój marchewkę w paski.

Na samym dnie słoika połóż liść laurowy, potem warstwę kapusty, posyp marchewką ( naprzemiennie układaj warstwy warzyw), ugniataj wszystko rękami (lub drewnianą łyżką).

Po napełnieniu połowy słoika ułóż kolejny 1 liść laurowy i włóż kolejny liść po pełnym napełnieniu słoika.

Zalej kapustę zimną solanką, ubij kapustę (możesz użyć łyżki, tłuczka lub rąk).

Włóż słoik do np. miski, ponieważ w procesie fermentacji solanka może się wylać ze słoika. Pozostaw kapustę w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Okresowo za pomocą noża wymieszaj kapustę, po dwóch dniach zamknij słoik pokrywką i włóż go do lodówki na jeden dzień.

Tak po prostu, w ciągu zaledwie trzech dni kapusta kiszona jest gotowa. Możesz zwiększyć porcję i zrobić ją na przykład w beczce lub wiadrze. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!