Kapusta kiszona w słoiku to proste i szybkie danie, przygotujesz ją w 3 dni. Babciny trik

Na sałatkę:

  • słoik – 3 l
  • świeża kapusta – 2,5 kg
  • marchewka – 1 szt
  • liść laurowy – 3 szt

Na solankę:

  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżki

Wykonanie:

Na samym początku przygotuj solankę. Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej sól, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Potem pozostaw solankę do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie kapustę i marchewkę pokrój na małe paski. Na dnie słoika połóż liść laurowy. Na nim ułóż warstwę kapusty, następnie posyp ją marchewką.

W ten sposób naprzemiennie układaj warstwy warzyw. Ugniataj całość rękami lub drewnianą łyżką. Gdy napełnisz połowę słoika, ułóż na warzywach liść laurowy.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!