Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jak ożywić trzustkę w 3 tygodnie – te sposoby polecane są przez lekarzy.

Problemy z trzustką mogą dopaść każdego. Wpływ na to może mieć wiele czynników, takich jak :

  • nieodpowiednia dieta
  • spożywanie dużej ilości fast foodów
  • spożywanie alkoholu
  • stres

Wiele osób bagatelizuje pierwsze objawy, wskazujące na jakiekolwiek problemy z trzustką. Licząc, że samo minie, można jedynie wpędzić się w większe kłopoty, które mogą skutkować hospitalizacją i ścisłą dietą do końca życia.

Nie oznacza to jednak, że nie można sobie pomóc samemu, bowiem warto działać od razu, ale w mądry i zdrowy sposób, który może przynieść jedynie korzyści. Poniżej można znaleźć zdrowe sposoby idealne do pomocy w walce o własne zdrowie.

Naturalne sposoby dla ożywienia Twojej trzustki

Napar z rumianku i nieśmiertelnika

Jedną łyżkę rumianku i jedną łyżkę nieśmiertelnika zalewa się 200 ml wrzącej wody i odstawia się na co najmniej 30 minut, tak by napar zdążył się zaparzyć. Zaleca się aby był chłodny w trakcie spożywania.

Należy go pić przynajmniej dwa razy dziennie, pół godziny przed planowanym posiłkiem. Aby uzyskać rezultaty, trzeba stosować go co najmniej dwa tygodnie

Papka z gryki

Nazwa wymyślona na potrzeby artykuły, jednakże potrafi zdziałać cuda! Grykę należy zmielić, najlepiej w młynku do kawy, z której powstanie mąka gryczana. Zmieloną grykę zalewa się 200 ml kefiru, następnie odstawić na noc i spożyć na śniadanie.

Pietruszka na mleku

Przygotuj 800 g świeżo umytej pietruszki i mleko. Mleko należy podgotować, a w tym czasie pietruszkę porządnie posiekać. Podgotowanym mlekiem zalewa się zioła, tak aby były całkowicie przykryte.

Tę mieszankę trzeba jeszcze gotować na małym ogniu, jednakże tak, aby mleko nie było zbyt gorące. Porcja tej mieszanki powinna wystarczyć na cały dzień, a spożywać ją trzeba w postaci dwóch łyżek, co dwie godziny.

Liście laurowe

10 liści laurowych należy zalać wrzącą wodą (300 ml) Przygotowany napój musi się parzyć co najmniej dobę. Należy spożywać pół godziny przed posiłkiem, najlepiej 50 g jednorazowo.

Owsianka z prosa i dyni

Należy przygotować: 

  • 200 g prosa
  • 300 g dyni
  • 2 litry wody
  • łyżka masła

Należy wodę zagotować, a do wrzącej wrzucić przygotowane wcześniej proso. Gotować do miękkości, tak aby konsystencją zaczęła przypominać owsiankę.

W tym samym czasie dynie zetrzyj na tartce, a potem dodaj ją do gotującej się owsianki, tak aby powstała jednolita masa przypominająca puree. Na koniec dodaj masło i gotowe! Tak przygotowaną owsiankę należy jadać na kolacje.

Pamiętaj! Twoje zdrowie jest najważniejsze, nie bagatelizuj pierwszych objawów problemów z trzustką i zacznij dbać o nią już dziś, a zdrowe nawyki wejdą Ci w krew!

You might also like

Comments are closed.