Idealne kluski śląskie. Wiemy jak je zrobić. Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują.

Kluski śląskie zna i kocha chyba każdy Polak. Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. W ich prostocie tkwi cała siła. Na ich temat krąży wiele mitów i legend.

Przede wszystkim, że pochodzą z Niemiec. Tymczasem powstały one w Polsce, jak sugeruje ich nazwa – na Śląsku. Podobno po raz pierwszy pojawiły się w Raciborzu w 1241 roku. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województw opolskiego oraz śląskiego.

Po co w kluskach śląskich dziurka?

Dziurka w kluskach śląskich ma spełniać zasadniczo jedną, główną funkcję – być „miseczką” dla sosu, z którym zazwyczaj kluski są podawane. Istnieją jednak jeszcze dwa ciekawe powody robienia dziurki w klusce.

Pierwszy – podobno dzięki zagłębieniu gotuje się bardziej równomiernie.

Drugi – dzięki dziurce, kluski polane sosem wyglądają bardziej atrakcyjnie, niż gdyby jej nie było.

Jak zrobić idealne kluski śląskie?

Potrzebujesz:

  • ziemniaki
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajko
  • Sól

Sposób babci Ani spodoba się każdemu, kto nie lubi precyzyjnych przepisów. Wystarczy jeden sprytny trik. Ziemniaki obierz i wrzuć do gotowania. Kiedy będą już ugotowane, przepuść je przez praskę lub dokładnie utłucz.

Przełóż na blat i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części. Ćwiartkę zabierz, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto.

Dołóż odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków. Wbij 1 jajko, posól do smaku (ok. pół łyżeczki ). Ponownie wyrób całe ciasto. Z tak przygotowanej masy rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie naciskając na kuleczki palcem, zrób dziurki.

Po uformowaniu wrzuć je do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe! 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!