Moja rodzina za każdym razem zajada się tą zapiekanką makaronową. Koniecznie musisz ją spróbować

Przed wami pierwsza odsłona cotygodniowego cyklu Szybkie gotowanie, na który zapraszamy w każdą środę. Będziemy publikować dla was ekspresowe pomysły na pyszne dania, które przygotujecie w kilka chwil.

Dziś mamy dla was przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i domowej roboty sosem czosnkowym. Przygotowanie składników trwa tyle, ile ugotowanie makaronu, a potem danie robi się praktycznie samo. Będzie pysznie!

Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.

Składniki

  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 40 dkg makaronu (kokardki lub penne),
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • cebula,
  • 30-35 dkg sera żółtego,
  • suszone zioła: bazylia, oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • olej rzepakowy,
  • liście świeżej bazylii.


fot:kuchnia.wp.pl

Przepis

Makaron ugotuj al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jogurt grecki, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj w miseczce i odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Teraz posiekaj cebulę, a kurczaka pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj kurczaka oraz suszone zioła i wszystko podsmaż.

Teraz przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj jego ścianki olejem i układaj na jego dnie warstwy w kolejności: makaron, kurczak, sos, ser i znowu makaron, kurczak, sos, ser (nie zużywaj całego sera), aż do wyczerpania składników

Teraz zalej surową zapiekankę rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka i posyp poszatkowanymi listkami bazylii.

Danie wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 20 min. pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij naczynie i posyp pozostałym serem. Ponownie piecz przez 5-7 minut już bez pokrywki.

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!