Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Domowe „krówki” w 15 minut – bez chemii i konserwantów – lepsze w smaku od kupnych

Nie ma na świecie dziecka, które nie skusi się na popularną „krówkę”.

Warto jednak przygotować je samodzielnie w domowych warunkach, aby zadbać w trosce o zdrowie dzieci o ich sprawdzony skład oraz jakość.

Przygotowanie „krówek” jest niezwykle proste i zajmie maksymalnie kwadrans. Zatem do dzieła.

Potrzebujesz tylko trzech składników:

  • 200 g cukru,
  • 45 g masła
  • 40 ml mleka.

Na gorącej patelni z grubym dnem rozpuszczamy na małym ogniu cały cukier. Podczas tej czynności absolutnie nie mieszamy.

Kiedy cukier zmieni konsystencję niezwłocznie dodajemy masło i zwiększając moc palnika mieszamy by nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wlewamy do nich podgrzane uprzednio mleko. Całość mieszamy dokładnie i po kilku minutach gotowania zdejmujemy z ognia.

Tak przygotowaną masę przekładamy do niewielkich foremek, np. tych używanych do kostek lodu lub babeczek. Jeśli nie posiadamy foremek możemy użyć blaszki, a po zastygnięciu cukierki po prostu pokroić.

Pamiętaj, że zmieniając proporcję składników użytych w przepisie możesz samodzielnie dowolnie zmienić konsystencję „krówek”. Aby natomiast przygotować czekoladową wersję tych cukierków sięgnij dodatkowo po niewielką porcję kakao.

Po przełożeniu masy do foremek ostudź „krówki” i przez kilka godzin trzymaj w lodówce. Po tym czasie możesz sprawić dzieciom radość domową, smaczną i zdrowszą wersją „krówek”. 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!