Ogórki małosolne – przepis na te najbardziej chrupiące i aromatyczne!

Pierwsze miesiące lata to czas na przygotowywanie pysznych małosolnych ogórków. Są dobre jako przystawka do mięsa i jako osobna przekąska, dlatego często goszczą na naszych stołach.

Ten przepis jest wybawieniem dla tych, którym brakuje cierpliwości, aby czekać 2-3 dni, zanim ogórki będą w pełni gotowe. Tylko 4 godziny i klasyczne chrupiące ogórki są gotowe do spożycia!

Składniki

  • Ogórki 1 kg
  • Czosnek 3 ząbki
  • Koperek 1 pęczek
  • Sól 1 łyżka
  • Cukier 0,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz w ziarnkach 5 sztuk

Lekko solone ogórki w opakowaniu

Przygotowanie:

Mocz małe ogórki przez pół godziny w zimnej wodzie.

Odcedź i odetnij końcówki. Ułóż ogórki w plastikowej torbie lub plastikowym pojemniku. Nie dodawaj wody! Pokrój obrany czosnek na cienkie plasterki, posiekaj koperek, rozgnieć pieprz i dodaj do ogórków. Posól i posyp cukrem.

Zawiąż torbę lub zamknij pojemnik i dobrze nim potrząsaj przez 2-3 minuty, aby wymieszać całą zawartość.

ogórki kiszone

Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej przez 60 minut. Potrząsaj pojemnikiem od czasu do czasu, aby warzywa były równomiernie osolone. Godzinę później ogórki można już zjeść, ale dla jeszcze lepszego smaku umieść je w lodówce na kolejne 3 godziny.

Ogórki przygotowane w ten sposób powinny być zjedzone w miarę szybko, w przeciwnym razie staną się bardzo słone. Wypróbuj ten szybki sposób, aby przygotować małosolne ogórki i cieszyć się chrupiącym smakiem każdego dnia.Zapisz przepis i podziel się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!