Moja ciocia zdradziła przepis na pyszne marynowane ogórki z cytryną. Tak dobrych ogórków jeszcze nie jedliście

Klasyczną opcją marynowania ogórków jest ocet. Jako środek konserwujący pozwala warzywom nie popsuć przez długi czas. Nadaje również potrawie kwaskowaty smak.

Ponieważ ocet jest ekstrahowany syntetycznie z surowców zawierających alkohol, nie wszyscy chcą z niego korzystać i szukają alternatywy… tutaj właśnie przychodzi z pomocą cytryna! Sprawdź ten wyjątkowo pyszny przepis na nasze ogórki z cytryną!

przepis na ogórki kiszone

Ogórki konserwowe z cytryną

SKŁADNIKI

  • 600 g ogórków
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziele angielskie
  • 1 l wody
  • 150 g cukru
  • 40 g soli

PRZYGOTOWANIE

Ta ilość składników będzie idealna na 2-litrowy słoik marynowanych ogórków. Zacznij od namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ale najpierw je umyj i przytnij końce po obu stronach.

Na dnie wysterylizowanego słoika ułóż koperek, a następnie wszystkie przyprawy (oprócz soli i cukru) itd. Następnie włóż ogórki.

Wlej 1 litr wody na patelnię i zagotuj. Rozpuść w niej cukier i sól. Jeszcze raz zagotuj.

Na wierzch słoika dodaj plasterki cytryny. Zalej ogórki wrzącą wodą. Natychmiast zakręć słoik. Odwróć go do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Po kilku dniach możesz cieszyć się gotowymi ogórkami. Nie trzeba czekać do zimy. Ogórki marynowane w soku z cytryny mają bardzo przyjemny świeży smak, będą również odpowiednie jako przekąska w czasie letnich dni do uwielbianych przez wiele osób potraw z grilla.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!