Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Sekretem jest nietypowa marynata. Pyszne marynowane mięso z cebulą.

W Polsce najczęściej wieprzowina jest smażona, pieczona. Ewentualnie może być także duszona. Ewenementem jest, aby podawano gotowaną wieprzowinę. Wbrew pozorom warto zapoznać się z tym sposobem przygotowania, aby zaskoczyć domowników lub gości niespotykanym smakiem i aromatem.

Przedstawiamy przepis na gotowaną wieprzowinę, która zachwyca swoim smakiem. Sekretem jest nietypowa marynata. Poradzą sobie z tym nawet początkujące osoby. Ważne jest, aby przygotować ją odpowiednio wcześniej, aby mięso nabrało smaku dodanych przypraw.

Przepis można wykorzystać także do przygotowania wołowiny. Kolendrę można zastąpić natką pietruszki, koperkiem, także bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.

Składniki:

  • Mięso wieprzowe – 500 g
  • Pieprz czarny w ziarnach – 3 sztuk
  • Goździki – 4 sztuki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Cebula – 3 sztukiKolendra – 1 pęczek
  • Papryka chilli – 1 sztuka
  • Woda – 50 ml
  • Sok z cytryny – 90 ml
  • Ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • Cukier – 3 łyżki
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony – 0,5 łyżeczki
  • Majeranek – 0,5 łyżeczki
  • Natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • Ostra mielona papryka – 0,25 łyżeczki

Przygotowanie

Przygotowanie gotowanej wieprzowiny należy rozpocząć od zanurzenia całego kawałka mięsa we wrzącej wodzie. Następnie należy dodać: kilka ziaren pieprzu, liście laurowe, goździki a także cebulę w całości. Mięso należy gotować na średnim ogniu.

Po upływie 30 minut całość należy posolić i gotować przez następne 10 minut. Potem należy sprawdzić, czy mięso jest już gotowe. W tym celu wykonuje się nacięcie. Kiedy sok jest bezbarwny, możemy przejść do dalszej części. Jeżeli będzie czerwony to należy wydłużyć czas gotowania.

Równolegle można przystąpić do przygotowania marynaty złożonej z: 50 ml wody, oleju, soku z cytryny lub limonki, octu balsamicznego, przypraw, soli oraz cukru.

W następnej kolejności należy pokroić cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie.

Mięso należy pokroić w plasterki o średniej grubości.

Pokrojone mięso należy układać warstwowo na przemian z pokrojoną cebulą. Całość należy zalać marynatą i szczelnie przykryć przy pomocy folii spożywczej. Minimalny czas chłodzenia to 4 godziny, jednak wówczas należy pamiętać o co godzinnym wymieszaniu zawartości. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie zawartości na całą noc w lodówce.

Przed podaniem potrawy gościom, należy całość wyłożyć na talerzu. Dla dekoracji można wykorzystać gałązki ziół, a nawet drobno posiekaną, pozbawioną nasion, paprykę chilli.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!