Goście ją uwielbiają. Hit imprezy. Cukinia, czosnek, ser… i w kilka chwil powstaje pyszna przekąska.

Jeśli masz ochotę na spróbowanie pysznej przekąski z cukinii autorstwa mojego wujka, prawdziwego szefa kuchni, czytaj dalej! Odkryjesz sprawdzony, przez dziesiątki smakoszy przepis, i pokochasz nowo odkrytą recepturę!

Przekąska z cukinii do pochrupania

Proponowana przekąska jest nie tylko pyszna i prosta, ale też zdrowia i odpowiednia dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Cukinia jest warzywem charakteryzującym się szeregiem prozdrowotnych właściwości, a pieczenie w piekarniku, zamiast smażenia na głębokim tłuszczu obniża wartość kaloryczną całego dania. Co więcej, możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Wybierz jeden z wariantów przygotowania:

Sposób nr 1:

Będziesz potrzebować:

  • 3 – 4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 50g twardego sera

Pokrój cukinie na plasterki i posól dokładnie. Do miseczki nalej olej, wsyp przyprawy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty ser. Obtocz cukinie w panierce i piecz 15 – 20 min w 180 – 200°C.

Sposób nr 2:

Składniki:

  • 2 – 3 młode cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej/sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • po 1/2 łyżeczki chmielu suneli (opcjonalnie), kurkumy i granulowanego czosnku

Zacznij od pokrojenia w cukinii w niewielkie kawałki, posól je, i zostaw na 15 min, potem wylej nagromadzony sok i osusz. Obtocz cukinię w mące, wkładając je do foliowego woreczka i potrząsając.

Jajka roztrzep ze śmietaną i solą, obtocz w nich cukinie i opanieruj w bułce tartej z przyprawami. Piecz przez 15min w 200 – 220°C.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!