Te marynowane papryczki to mistrzostwo smaku. Spróbuj je przygotować a nie pożałujesz.

Istnieje wiele sposobów marynowania papryki na zimę. Niektóre gospodynie domowe dodają zioła i przyprawy do przekąsek, niektóre przyprawy i miód. Każda z nich ma swoją uniwersalną i sprawdzoną metodę.

Ale zawsze kuszące jest wypróbowanie czegoś nowego. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wspaniały przepis.

Papryka z czosnkiem to pyszna przystawka. Takie papryki można dodawać do różnych sałatek i zup. Spróbuj ją ugotować – nie pożałujesz!

Składniki

  • Papryka 3 kg
  • Zioła 1 pęczek
  • Czosnek 10 ząbków
  • Olej słonecznikowy 250 ml
  • Cukier 1 szklanka
  • Ocet 500 ml
  • Sól 3 łyżki
  • Czarny pieprz w ziarnkach 5 sztuk
  • Liść laurowy 1 sztuka

Przygotowanie:

Jak zwykle obierz paprykę. Pokrój w długie paski.

Posiekaj czosnek oraz świeżo umyty koperek lub natkę pietruszki.

Wysterylizuj słoiki i pokrywki.

Zrób marynatę. Połącz ocet i olej roślinny w rondlu. Dodaj cukier, sól i liść laurowy. Postaw garnek na ogniu i zagotuj marynatę i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie włóż do słoików czosnek i ziołami.

Następnie włóż liść laurowy i czarny pieprz na dno słoika.

Włóż paprykę i zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki pokrywkami. Owinąć je kocem, aby powoli ostygły.

Mała wskazówka: aby danie było bardziej kolorowe i apetyczne, możesz wykorzystać papryki o różnych kolorach. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!