Marynowana papryka z koperkiem i czosnkiem to prawdziwy hit na moim stole. Twoi goście Twoi pokochają jej smak

Marynowane papryki, chrupiące ogórki i pikantne pomidory zajmują pierwsze miejsce wśród przetworów przygotowywanych przeze mnie na zimę.

Marynowana papryka z koperkiem i czosnkiem to prawdziwy hit na moim stole w zimowe dni. Ta kombinacja w pełni wydobywa słodkawe nuty papryki i jej niesamowity aromat. Gwarantuje, że i Twoi domownicy pokochają jej smak!

Z proponowanej ilości składników otrzymasz się około 10 półlitrowych słoików.

Składniki

  • Papryka 3 kg
  • Koperek 1 pęczek
  • Czosnek 3 sztuki
  • Olej słonecznikowy 250 ml
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Ocet 500 ml
  • Sól 3 łyżki
  • Woda 2,5 litra

Przygotowanie

Dobrze umyj paprykę, usuń nasiona i pokrój w duże paski.

Posiekaj czosnek i koperek nożem.

Połącz wodę, ocet i olej. Dodaj sól, cukier, włóż garnek na ogień i zagotuj.

W małych porcjach wkładaj paprykę we wrzącą wodę na 3-4 minuty. Następnie włóż do wysterylizowanych słoików, dodając też czosnek i koperek.

Wlej pozostałą marynatę do słoików i zakręć je sterylizowanymi pokrywkami.

Odwróć słoiki do góry dnem i zawiń je w koc i pozostaw do ostygnięcia.

Teraz wiesz, jak marynować paprykę z czosnkiem. To świetny przepis, którego będziesz używać przez więcej niż jeden sezon, zapisz go w książce kucharskiej. Nie zapomnij również podzielić się nim ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!