Niemiecki Wielkanocny sernik makowy – bardzo ładne, kruche ciasto z soczystym nadzieniem

Niemiecki sernik makowy to niezwykle smaczny deser, który musisz spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki takie jak twaróg i mak są bardzo zdrowe co jest również plusem tego pysznego ciasta.

Po drugie, ciasto jest tak przygotowane, że nawet początkująca gospodyni może zaskoczyć nim dzieci czy niespodziewanych gości. Czas gotowania tego deseru to półtorej godziny. Ale jestem pewna, że ze stołu zniknie dużo szybciej!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 750 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g niesolonego masła
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 150 g zmielonego maku
  • 150 g semoliny

PRZYGOTOWANIE

1. Dodaj mąkę, zimne masło i cukier do blendera i wymieszaj.

2. Weź 2/3 okruchów i połóż je na dnie odpinanej formy o średnicy 24 cm, wyrównaj dociskając dłońmi i włóż do lodówki.

3. W dużym rondlu wymieszaj mleko, cukier i masło, zagotuj.

4. Dodaj mak i semolinę do gotowanego mleka, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

5. Połącz twaróg z jajkiem.

6. Do masy makowej dodaj twaróg i wymieszaj.

7. Połóż farsz na schłodzonym cieście, posyp resztą ciasta.

8. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę w 180 ° C

Niemiecki sernik makowy gotowy. Smacznego!

Podziel się tym prostym przepisem z przyjaciółmi, może zaproszą Cię na kawę, abyś mógł spróbować tego pysznego i zdrowego deseru!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!