Miliony ludzi źle gotują kukurydzę: znam najlepszy przepis na pyszną pieczoną kukurydzę

Dziś proponuje Ci zasmakować nowej przekąski, owiń kukurydzę w folię i upiecz w piekarniku, otrzymasz szybko doskonale pyszną i zdrowa przekąskę dla całej rodziny! 

Będziesz mile zaskoczony rezultatem, pieczona kukurydza smakuje lepiej niż zwykła, gotowana w wodzie!

kukurydza w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 4 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE

Wyjmij masło na około 20 min przed planowaniem gotowania przekąski aby masło nie było zbyt twarde. W głębokim talerzu połącz masło z sosem chili, sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi.

Dodaj śmietanę i sos sojowy. Wymieszaj wszystkie składniki.

kukurydza w piekarniku w folii

Oczyść kukurydzę z liści i włókien. Umieść folię pod każdą kolbą i nałóż na każdą sos za pomocą silikonowego pędzelka.

kukurydza w piekarniku bez oleju

Delikatnie owiń kukurydzę w folię, połóż na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut. Jeśli kukurydza jest starsza lub twarda, zwiększ czas pieczenia do 1 godziny.

kukurydza pieczona w piekarniku w folii

Ostrożnie wyjmij kukurydzę z folii i podawaj na gorąco. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!