Sernik malinowy

Sernik z malinami można np. zrobić jako tort urodzinowy dla swojej drugiej połówki. Jest bardzo puszysty, kremowy i bardzo aromatyczny. Sprawdzi się też idealnie na rodzinne spotkanie przy kawie, gdyż jego smak kochają bez wyjątku dzieci i dorośli!

Składniki:

  • Biszkopty lub herbatniki 400 g
  • Masło 150 g
  • Twaróg 800 g
  • Śmietana 18%  -120 ml
  • Cukier 250 g
  • Jajka – 3 sztuki
  • Cukier waniliowy -15 g
  • Wanilia- do smaku
  • Śmietana 30% – 250 g
  • Maliny- 400 g

 

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiel w blenderze. Dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj.

Dno formy o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Ułóż na dnie i po bokach ciasteczka.

Twaróg przetrzyj przez sito lub utrzyj blenderem, a następnie wlej śmietanę ​​20% tłuszczu, wymieszaj.

Wbij jajka do masy twarogowej, dodaj 200 g cukru i cukier waniliowy, wymieszaj. Wlej masę do formy, włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 50 minut.

Ubij śmietanę z pozostałym cukrem i wanilią. Wyjmij sernik z piekarnika, zwiększ temperaturę do 200 stopni.

Wlej śmietanę na twaróg i włóż do piekarnika na kolejne 7 minut.

Udekoruj sernik malinami, a następnie włóż go do lodówki na 6–8 godzin. Smacznego!

Mamy nadzieję, że podoba Ci się przepis – nie zapomnij udostępnić go w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!