Smaczne, szybkie i niskokaloryczne: Kalafior zapiekany pod serem. Tak przygotowanego jeszcze nie jadłaś.

Kalafior można nazwać królem warzyw. Jest idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Możesz jeść kalafiora w dużych ilościach i nie bać się, że przybierzesz na wadze. Ten cenny produkt dietetyczny ma również niepowtarzalny smak.

Najłatwiej jest usmażyć kalafior w cieście lub dodać go do zupy.Ja natomiast chętnie podzielę się z Tobą przepisem na zapiekany kalafior. Uwierz mi, to danie przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie!

Kalafior z serem

Zapiekany kalafior z serem -składniki

  • Kalafior 500 g
  • Twardy ser 100 g
  • Śmietana 3 łyżki
  • Jajko 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło 2 łyżki
  • Koperek 2 łyżki
  • Bułka tarta 40 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Przygotowanie

Podziel kalafior na kwiatostany. Włóż go do gotującej się, osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, gotuj kalafior przez 3-4 minuty.

Odcedź kalafior. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, włóż warzywo.

W misce ubij jajko ze śmietaną, dodaj czosnek, koperek, sól i pieprz.

Gotowym sosem polej kalafiora i obficie posyp startym serem. Piecz w piekarniku przez 15 minut, aż potrawa się zarumieni. Posyp przed podaniem posiekanym koperkiem. Smacznego!

Jak widać, przygotowanie takiej zapiekanki nie zajmuje dużo czasu! Kalafior do tego dania można wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony.

Serwuj zapiekankę jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa np. kurczaka. Z tym przepisem warto podzielić się z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!