Raz spróbujesz a zakochasz się na zawsze – Wyśmienita marchewka po koreańsku.
Dziś czas na przepis na niezwykle smaczną, słodko-pikantną surówkę z marchewki.
Przepis pochodzi z Korei, stąd powszechnie nazywa się ten sposób przyrządzenia surówki marchewką po koreańsku. Jeśli znudziła Ci się oklepana, tradycyjna tarta marchewka z jabłkiem do obiadu ten przepis będzie smaczną odmianą, którą możesz już jutro wprowadzić do swojego codziennego menu.
Lista składników
- 1 kg marchewki
- 4-6 ząbków czosnku
- połowa cebuli
- pęczek świeżej kolendry
- szczypta mielonej papryczki chilli
- szczypta mielonej kolendry
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego lub 3 łyżki octu ryżowego
- pół łyżeczki soli lub łyżeczka sosu sojowego
- 7 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron
Sposób przygotowania
Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce. Możesz to zrobić na tradycyjnej tarce lub skorzystać ze specjalnej, która zetrze ją na długie paski tzw. julienne. W dalszej kolejności dodaj do niej ocet, cukier oraz sól (może być zamiennie sos sojowy).
Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut. W między czasie na niewielkim ogniu podgrzej olej nie doprowadzając do jego zagotowania tylko tak, aby był ciepły. Następnie polej nim startą marchew i dodaj mielone zioła w ilościach podanych na liście składników.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz też zetrzeć go na tarce. Cebulę drobniutko zsiekaj i dorzuć do reszty. Wymieszaj całość rękoma mając na uwadze kontakt z dodaną wcześniej ostrą papryką. Po połączeniu składników dokładnie umyj ręce, aby nie zatrzeć oczu. Odstaw marchewkę na kolejne 15 minut.
Pęczek świeżej kolendry drobno posiekaj i dodaj do surówki. Teraz należy odczekać, aby całość dobrze się „przegryzła”. W tym celu zakryj sałatkę folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie włóż surówkę do lodówki na kolejne kilka godzin.
Wytrzymując zalecany czas sprawimy, że wszystkie składniki doskonale się połączą i całość będzie smakować intensywniej. Tak przygotowana surówka stanowi idealny dodatek do drugiego dania obiadowego, kolacji, a także może śmiało posłużyć jako samodzielna, zdrowa przekąska. Smacznego!
Comments are closed.