Raz spróbujesz a zakochasz się na zawsze – Wyśmienita marchewka po koreańsku.

Dziś czas na przepis na niezwykle smaczną, słodko-pikantną surówkę z marchewki.

Przepis pochodzi z Korei, stąd powszechnie nazywa się ten sposób przyrządzenia surówki marchewką po koreańsku. Jeśli znudziła Ci się oklepana, tradycyjna tarta marchewka z jabłkiem do obiadu ten przepis będzie smaczną odmianą, którą możesz już jutro wprowadzić do swojego codziennego menu.

Lista składników
  • 1 kg marchewki
  • 4-6 ząbków czosnku
  • połowa cebuli
  • pęczek świeżej kolendry
  • szczypta mielonej papryczki chilli
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub 3 łyżki octu ryżowego
  • pół łyżeczki soli lub łyżeczka sosu sojowego
  • 7 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron
Sposób przygotowania

Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce. Możesz to zrobić na tradycyjnej tarce lub skorzystać ze specjalnej, która zetrze ją na długie paski tzw. julienne. W dalszej kolejności dodaj do niej ocet, cukier oraz sól (może być zamiennie sos sojowy).

Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut.  W między czasie na niewielkim ogniu podgrzej olej nie doprowadzając do jego zagotowania tylko tak, aby był ciepły. Następnie polej nim startą marchew i dodaj mielone zioła w ilościach podanych na liście składników.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!