Jeśli nadal marynujesz kotlety w mące i jajku, spróbuj tego sposobu. Wszystko jest o wiele łatwiejsze
Kotlety z kurczaka można również przygotować w smacznej wersji, ale bez użycia mąki i jajka do panierowania.
Wychodzą one smaczne. Już nie trzeba brudzić sobie rąk od standardowej panierki. Warto sięgnąć po tę sprawdzoną recepturę!
Składniki:
- 4 filety piersi z kurczaka,
- 40 g miodu,
- 30 g musztardy – ulubionej,
- około 4 ząbki czosnku,
- 50 g majonezu,
- mielona czerwona papryka w proszku,
- 30 ml słonecznikowego oleju,
- czarny pieprz do smaku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania marynaty należy wymieszać musztardę z olejem słonecznikowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem oraz płynnym miodem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą.
Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć owijając w papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie przekroić wzdłuż jak na kotlety.
Przykryć je spożywczą folią, a potem delikatnie utłuc. Gotowe przełożyć do miski z przygotowaną wcześniej marynata i pozostawić tak na około nawet 2 godziny, aby składniki dobrze „przegryzły się” ze sobą.
Po tym czasie wyłożyć je na blaszkę, która jest wyłożona pergaminem. Położyć kotlety w lekkich odstępach od siebie i zalać jeszcze marynatą, która pozostała w misce.
Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.
Comments are closed.