Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jeśli nadal marynujesz kotlety w mące i jajku, spróbuj tego sposobu. Wszystko jest o wiele łatwiejsze

Kotlety z kurczaka można również przygotować w smacznej wersji, ale bez użycia mąki i jajka do panierowania.

Wychodzą one smaczne. Już nie trzeba brudzić sobie rąk od standardowej panierki. Warto sięgnąć po tę sprawdzoną recepturę!

Składniki:

  • 4 filety piersi z kurczaka,
  • 40 g miodu,
  • 30 g musztardy – ulubionej,
  • około 4 ząbki czosnku,
  • 50 g majonezu,
  • mielona czerwona papryka w proszku,
  • 30 ml słonecznikowego oleju,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania marynaty należy wymieszać musztardę z olejem słonecznikowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem oraz płynnym miodem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą.

Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć owijając w papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie przekroić wzdłuż jak na kotlety.

Przykryć je spożywczą folią, a potem delikatnie utłuc. Gotowe przełożyć do miski z przygotowaną wcześniej marynata i pozostawić tak na około nawet 2 godziny, aby składniki dobrze „przegryzły się” ze sobą.

Po tym czasie wyłożyć je na blaszkę, która jest wyłożona pergaminem. Położyć kotlety w lekkich odstępach od siebie i zalać jeszcze marynatą, która pozostała w misce.

Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 40 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!