Tradycyjny śledź w oleju z cebulką. Mój hit w każde święta. Każdy pyta o ten przepis.

Śledź w oleju z cebulą

To tradycyjna potrawa, która nie traci na popularności. Nie jest trudna do zrobienia, a zawsze znika ze stołu. Śledzia w oleju możemy przygotować zarówno na święta jak i na kolację czy przekąskę.

Oto jeden z najlepszych przepisów na śledzie w oleju. Specjalny sposób moczenia sprawia, że mają specyficzny i bardzo delikatny smak. Koniecznie musisz to wypróbować.

Składniki

  • cebula (2 sztuki)
  • śledzie matias (6-7 płatów)
  • ocet (4 łyżki)
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Śledzie moczymy najpierw w wodzie (przez co najmniej 2 godziny), wylewamy wodę i ponownie je zalewany. Dodajemy do wody 4 łyżki octu oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Śledzie powinny pomoczyć się w takiej wodzie przez kolejne 2 godziny. Nabiorą wówczas wyjątkowego smaku. Nie trzeba też się martwić octem, gdyż nie będzie bardzo wyczuwalny.

Po wyjęciu śledzi kroimy je na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki. Śledzie i cebulę układamy w słoiku na przemian i zalewamy pod koniec olejem w taki sposób, aby zawartość była całkowicie przykryta. Zakręcamy słoik przykrywką i wkładamy do lodówki na całą noc lub na minimum 2 godziny.

Śledzie są gotowe. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!