Teściowa zdradziła przepis na pyszną szynkę wieprzową. Od teraz nie kupuje w sklepie. Ta jest przepyszna

Warto samodzielnie przygotowywać potrawy w domu w tym także wędliny.

Domowej roboty szynka, będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem niż sklepowa, ponieważ nie będzie zawierała sztucznych aromatów i niepotrzebnych dodatków. Wykonaj ją zgodnie z recepturą i zaskocz swoich bliskich niespotykanym smakiem. Poniżej sprawdzony przepis na aromatyczną i soczystą szynkę.

Potrzebne będzie:

  • ok. 3 kg dowolnego mięsa, ale szczególnie polecamy polędwice wieprzową
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 3 selery
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 6 łyżek dżemu z pomarańczy
  • 2 łyżki soli
  • 20 g tymianku
  • 20 g rozmarynu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 3 liście laurowe

Do przygotowanej blachy wkładamy związane sznurkiem mięso. Zalewamy wrzątkiem, tak aby przykryć wodą 1/3 całej formy.

Warzywa obieramy i kroimy (cebulę na 4 części a marchew i seler w kostkę). Następnie dodajemy je do mięsa razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem, rozmarynem oraz pieprzem. Bierzemy cytrusy i ścieramy ich skórkę, którą dodajemy także do blaszki. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z 2 łyżkami soli po czym wlewamy do reszty składników w formie.

Przykrywamy wszystko folią i wstawiamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na czas 75 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z piekarnika aby zdjąć z niego folię i pozostawiamy w blaszce na pół godziny.

Gdy mięsko już przestygło wyjmujemy z formy i przenosimy na deskę do krojenia. Za pomocą ostrego noża odcinamy skórę z mięsa, wykonujemy nacięcia na krzyż, doprawiamy solą i pieprzem dla polepszenia smaku i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.

Następnie smarujemy mięso dżemem pomarańczowym oraz posypujemy rozmarynem i pieczemy w piekarniku przez kolejną godzinę.

Nasza szynka jest już gotowa. Należy ją pozostawić do ostudzenia przed podaniem do stołu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!