Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Lekarze o tym nie mówią, ale to działa – Wywar z rodzynek na zdrową wątrobę.

Wątroba bez wątpienia jest jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie.

Jest ona odpowiedzialna za wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele, do których zalicza się między innymi trawienie, metabolizm oraz krążenie krwi. Jest to narząd, który bardzo łatwo uszkodzić, dlatego też musimy o niego szczególnie dbać i regularnie oczyszczać go z toksyn przedostających się do naszego organizmu.

Jeżeli zastanawiasz się, jak dbać o wątrobę domowymi sposobami, to bardzo dobrze trafiłaś, ponieważ dzisiaj poruszymy ten właśnie temat. Warto pamiętać, że istnieje także wiele farmakologicznych sposobów na oczyszczanie wątroby, jednak musimy liczyć się z ryzykiem pojawienia się niechcianych skutków ubocznych.

Produktem, który może pomóc nam w oczyszczaniu wątroby, są rodzynki. Tak, dobrze przeczytałaś. Już nawet niewielka garść rodzynek może pomóc nam w pozbyciu się złego cholesterolu i korzystnie wpłynąć na pracę układu krwionośnego.

Rodzynki zawierają bardzo dużo minerałów i ważnych witamin, niezbędnych nam do codziennego i prawidłowego funkcjonowania. Prócz jedzenia samych rodzynek warto pomyśleć o przyrządzeniu specjalnego wywaru.

Taka mikstura jeszcze lepiej oddziałuje na nasz organizm, ponieważ nie zawiera tak dużo cukru, jak suszone owoce w czystej postaci. Wystarczy zaledwie kilka dni picia tego wywaru, aby poczuć napływ sił i pozytywnej energii. Z pewnością zauważysz także zmiany w funkcjonowaniu układu trawiennego, który będzie działał dużo sprawniej.

Dobrze działająca wątroba to zdecydowanie łatwiejsze i mniej bolesne trawienie, które objawia się między innymi lepszym wchłanianie składników odżywczych i poprawnym stymulowaniem ilości wytwarzanego soku żołądkowego.

Wywar na bazie rodzynek pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy i sprawia, że jesteśmy zdecydowanie mniej podatni na choroby związane z wątrobą lub układem sercowo – naczyniowym.

Aby przyrządzić wywar z rodzynek, będziesz potrzebować:

  • 150 g rodzynek
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Na początku weź wszystkie rodzynki i bardzo dokładnie je opłucz. Na patelnię wlej 400 ml wody i podgrzewaj ją, póki ta nie zacznie wrzeć. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj je przez około 20 minut. Przygotowany wywar odstaw na całą noc.

Rano odcedź wywar od rodzynek, delikatnie go podgrzej, a następnie wypij. Miksturę pij z rana na czczo, najlepiej pół godziny przed śniadaniem przez cztery dni z rzędu. Zabieg powtórz po miesiącu.

Idealne rodzynki, które najlepiej sprawdzą się do naszego wywaru, nie mogą być ani za miękkie, ani za twarde – sama musisz wyczuć, które z tych są tymi „w sam raz”.

Rodzynki muszą być jak najciemniejsze i nie powinny się za bardzo błyszczeć, dlatego też zwracaj uwagę na ich wygląd podczas zakupów.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!