Rogaliki na śmietanie w 20 min. Lekkie i puszyste – każdemu zasmakują

Prosty i szybki przepis, dzięki któremu każdy wyczaruje coś pysznego. Niespodziewani goście pukają do drzwi, a w lodówce pustka? Teraz to żaden problem, z pewnością oczarujesz ich tym pysznym deserem.

Składniki:

  • 200 gramów masła
  • 200 gramów kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 90 gramów cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 gramów proszku do pieczenia
  • 300 gramów mąki pszennej

Przygotowanie:

Roztop masło. Następnie dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Gdy masło ostygnie dodaj do niego jajka i ubij na gładką masę. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i wszystko wymieszaj.

Dodaj proszek do pieczenia do mąki, całość przesiej i dodaj do płynnej masy. Z całości ugnieć miękkie, elastyczne ciasto. Następnie podziel ciasto na grube rulony i uformuj je w pierścienie.

Weź dużą blachę, nasmaruj ją tłuszczem, a następnie ułóż na niej rogaliki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciastka przez 15 minut.

Przed podaniem możesz je ozdobić cukrem pudrem, lukrem, kremem czekoladowym lub roztrzepanym jajkiem i cukrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!