Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto snickers robi furorę na niejednym stole – bez pieczenia. Idealny na każdą okazję!

Ciasto snickers robi furorę na niejednym stole.

To pyszna słodka przekąska, którą bez problemu można przygotować w krótkim czasie nawet wtedy, kiedy nie posiadamy piekarnika. Jest to świetny deser na osłodzenie smutków, ale i na bardziej uroczystą okazję – na przykład na świąteczny stół. Każdy, kto spróbuje go chociaż raz, już nigdy nie pomyśli o innym deserze bez pieczenia.

Ciasto snickers bez pieczenia – jak zrobić?

Składniki spód:

  • Herbatniki – 470g
  • Kakao – 4 łyżki
  • Masło – 80g
  • Śmietana kremówka – 70ml

Składniki na masę:

  • Śmietana kremówka – 400ml
  • Słodzone mleko skondensowane – 220ml
  • Twaróg – 125g
  • Orzeszki ziemne – 270g

Składniki na polewę:

  • Śmietana 36% – 200ml
  • Ciemna czekolada – 2 tabliczki

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia masy. Na początek obierz i zmiel orzechy.  Do miski wlej śmietanę i dokładnie ją ubij, następnie dodaj do niej skondensowane mleko i nadal ubijaj. Do powstałej masy dodaj twaróg nadal ubijając.

Do tak przygotowanej masy wsyp zmielone orzechy i ostrożnie wymieszaj całość i wstaw miskę do lodówki.  Przygotowanie spodu zacznij od rozdrobnienia herbatników, następnie wsyp do nich kakao. Do garnka wrzuć masło i dodaj do niego śmietanę. Podgrzewaj produkty do chwili, aż się połączą.

Wlej masę do pokruszonych herbatników i starannie wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na nim ułóż pierwszą warstwę ciasta, na nim krem. Połóż kolejną warstwę ciasta i kremu, następnie wygładź górną część. Ciasto wstaw do lodówki. Czas na przygotowanie polewy. W tym celu umieść śmietanę w misce i lekko podgrzej. Następnie dodaj do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy.

Kiedy polewa lekko ostygnie wylej ją na gotowe ciasto i wstaw je ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny.  Kiedy będzie gotowe możesz je dowolnie udekorować i podawać gościom.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!