Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Szczypiorek na parapecie – Jak szybko go wyhodować. Sprawdzony sposób

Szczypiorek to roślina, która prezentuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Działa między innymi przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo, dlatego warto stosować go w swojej kuchni. Sklepowy szczypiorek często jest zmęczony staniem na półce, nie każdy zaś może pozwolić sobie na uprawę własnego ogródka.

Przedstawiamy dwie skuteczne metody, dzięki którym wyhodujesz własny szczypiorek na domowym parapecie!

Metoda pierwsza – szczypiorek w butelce

Potrzebna Ci będzie plastikowa butelka, taka jaką każdy posiada w swoim domu. Odetnij górną część jej szyi, następnie przekrój ją tak, by powstały dwie równe części.

Dno butelki wyłóż papierem toaletowym, szmatami, trocinami lub czymś innym, co posiadasz a co pomoże Ci utrzymać wilgoć przez długi czas. Wybierz 5 – 7 cebul, wielkości mniej więcej kurzego jaja. Odetnij czubek każdej cebuli, aby widoczny był jej środek. Ułóż cebulki na wyściółce.

Pamiętaj, by ich korzenie skierowane były do dna butelki. Zalej wodą (około 50 – 100 g), zatkaj drugą częścią butelki i postaw na parapecie. Teraz musisz odczekać od 15 do 25 dni.

Po tym czasie cebula powinna mieć około 30 cm. Podczas podlewania uwzględnij wilgotność ściółki oraz powietrza, aby nie przelać cebulki.

Metoda druga – cebula w torbie

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!