Kurczakowe kieszonki ze szpinakiem – przepis, który stał się hitem każdego przyjęcia

Wielu osobom szpinak nie kojarzy się najlepiej. Mało kto go lubi, dzieci wręcz nim plują.

Znamy jednak przepis, w który spowoduje, że szpinak zasmakuje każdemu! Przyrządź go i zaskocz swoich gości!

Składniki:

  • piersi z kurczaka  – 6 sztuk
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • mrożony szpinak ( rozdrobniony; jedno opakowanie)
  • ciasto francuskie – trzy opakowania
  • ser żółty – 6 plasterków
  • 4 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szpinak rozmroź i usmaż na maśle. Smaż do momentu aż odparuje z niego cała woda. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku razem z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość smaż około dwie minuty. Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. To będzie Twoje nadzienie.

Piersi z kurczaka porozcinaj tak, aby powstały w nich kieszonki. Do środka włóż farsz, na wierzchu zaś połóż żółty ser. Dopraw mięso solą.

Każdy plaster ciasta francuskiego podziel na pół i ponacinaj około dwu centymetrowe paski. Ich długość jest zależna od tego, jak duże są piersi z kurczaka. Zwróć uwagę na to, że muszą one być ułożone na części nie naciętej.  Tak położone zawiń, by powstał jakby warkocz.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. W międzyczasie wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść na niej zawinięte piersi i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Piecz około 40 minut, w zależności od piekarnika, na środkowej półce. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatą.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!