Cztery proste i pyszne przepisy na tortille – Szkoda, że wcześniej nie znałam tych przepisów.
2 768
Dzisiaj podzielę się z Wami czterema prostymi i pysznymi przepisami na tortille.
Każdy przepis jest łatwy do wykonania i idealny na szybkie śniadanie, obiad czy przekąskę. Zapraszam do gotowania razem ze mną!
Przepis 1: Jajeczna tortilla z serem i szpinakiem
Składniki:
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Szczypta czarnego pieprzu
- 20 g zielonej cebuli, posiekanej
- Niesolone masło
- 1 tortilla (23 cm)
- Ser Mozzarella
- Szpinak
- Pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
Instrukcje:
- Ubij jajka z solą i pieprzem.
- Dodaj posiekaną zieloną cebulę.
- Na patelni rozgrzej niesolone masło na średnio-niskim ogniu.
- Wlej masę jajeczną i usmaż jajka.
- Połóż tortillę na jajkach i przewróć.
- Dodaj ser mozzarella, szpinak i plastry pomidora.
- Złóż tortillę na pół i smaż, aż będzie złocisto-brązowa.
Przepis 2: Quesadilla z bekonem i szpinakiem
Składniki:
- 1 tortilla (23 cm)
- Ser Mozzarella
- 30 g pokruszonego bekonu
- Szpinak
- Niesolone masło
Instrukcje:
- Na tortillę połóż ser mozzarella, bekon i szpinak.
- Złóż tortillę na pół.
- Na patelni rozgrzej niesolone masło na średnim ogniu.
- Smaż tortillę, aż będzie złocisto-brązowa z obu stron.
Przepis 3: Tortilla z awokado i krewetkami
Składniki:
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Szczypta czarnego pieprzu
- 10 g zielonej cebuli, posiekanej
- 6 krewetek, pokrojonych na małe kawałki
- Oliwa z oliwek
- 1 tortilla
- Sos majonezowy
- Awokado, pokrojone w plasterki
- Ser Mozzarella
Instrukcje:
- Ubij jajka z solą, pieprzem i zieloną cebulą.
- Dodaj krewetki do masy jajecznej.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
- Wlej masę jajeczną z krewetkami i usmaż.
- Na tortillę połóż sos majonezowy, usmażone jajka z krewetkami, plastry awokado i ser mozzarella.
- Złóż tortillę na pół i smaż, aż będzie złocisto-brązowa.
Przepis 4: Tortilla z puree ziemniaczanym i cebulą
Składniki:
- 1 ziemniak
- 15 ml wody
- Sól
- Czarny pieprz
- 10 g niesolonego masła
- 50 g posiekanej cebuli
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 30 g posiekanej czerwonej papryki
- 10 g posiekanej zielonej cebuli
- Sos pomidorowy
- Ser
Instrukcje:
- Ziemniaka pokrój i ugotuj w mikrofalówce z 15 ml wody przez 4-5 minut.
- Rozgnieć ziemniaki widelcem, dodaj sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej niesolone masło, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj paprykę i curry, smaż przez 1 minutę.
- Dodaj czerwoną paprykę i zieloną cebulę, wymieszaj z puree ziemniaczanym.
- Na tortillę rozłóż sos pomidorowy, ser i puree ziemniaczane.
- Złóż tortillę na pół i smaż na złocisto-brązowy kolor z obu stron.
Comments are closed.