Puszyste i miękkie tureckie bułeczki z patelni – Nikt nie robi lepszych. Moja rodzina uwielbia

Te bułeczki to przysmak, który przypadnie do gustu dzieciom jak i dorosłym.

Nie wymagają pieczenia w piekarniku, do ich wykonania wystarczy patelnia. Zastosowanie drożdży sprawia, że bułki są miękkie i delikatne, a przy okazji doskonałe w smaku.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 240 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g koperku do posypania

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności należy rozgnieść drożdże i połączyć je z olejem słonecznikowym, następnie wlać mleko oraz wsypać sól. Całość dokładnie mieszamy.

Do miski dodajemy stopniowo mąkę, i zagniatamy do momentu uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji. Zostawiamy je do momentu, aż będzie dwa razy większe.

Z gotowego ciasta należy uformować 8 okrągłych porcji. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy go po jej powierzchni.

Następnie kładziemy kawałki ciasta i zostawiamy je tak na kilkadziesiąt minut. Patelnię stawiamy pod przykryciem na niewielki ogień.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!