Tak zrobione mięso wręcz rozpływa się w ustach – nigdy nie jadłam lepiej zrobionego.

Znacie przepis na mięso idealne? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten.

Kilka prostych składników, minimalny wysiłek pracy podczas przygotowań i gotowe. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne do ziemniaków, kaszy, ryżu czy zestawu surówek.

Składniki:

  • 1 kg chudej wieprzowiny lub innego mięsa
  • 400 g cebuli
  • 100 g klarowanego masła
  • 50 ml wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Mięso kroimy na większe kawałki i przekładamy do garnka. Cebule obieramy i kroimy na półpierścienie. Cebule rozkładamy równomiernie na kawałki mięsa. Następnie dodajemy 100 g klarowanego masła i zalewamy całość 50 ml wody.

Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na średnim ogniu. Wszystko dusimy przez godzinę, po czym dodajemy przyprawy i drobno posiekany czosnek.

Mieszamy i zostawiamy całość pod przykryciem na kolejne 1,5-2 godziny. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Gotowe mięso przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy według potrzeb i podajemy do ulubionej przystawki. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!