Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Dieta barszczowa – Jak jeść barszcz, aby szybko schudnąć. Szczegółowa instrukcja oraz przepis

Szczupłe i smukłe ciało jest marzeniem sporej części z nas. Bardzo często nie wiemy, co powinniśmy jeść, by cieszyć się idealną wagą.

Jedną z ciekawszych propozycji na zrzucanie nadprogramowych kilogramów jest dieta barszczowa, która cieszy się coraz większą popularnością wśród osób walczących z wagą.

W tym przypadku należy przygotować specjalną zupę, która korzystnie wpływa na nasz układ trawienny i metabolizm. Jest ona smaczna i bardzo syta, dlatego też na długo zabije uczucie głodu.

Składniki, których potrzebujemy:

  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 1 łodyga selera
  • pół główki kapusty
  • 2 -3 pasty pomidorowe
  • olej słonecznikowy
  • 14 szklanek przegotowanej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

Na początku myjemy i obieramy kilka warzyw – buraka, cebulę, marchew oraz seler. Wszystkie składniki kroimy w plastry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go. Po chwili wrzucamy na nią starte warzywa i podsmażamy. Dodajemy także przygotowaną pastę z pomidorów.

Bierzemy cukinię oraz kapustę. Oba warzywa myjemy, a następnie siekamy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy soli i pieprzu do smaku oraz zagotowujemy.

Gdy warzywa będą już miękkie, przekładamy je na patelnię wraz z wcześniej podsmażonymi składnikami. Wszystko przyprawiamy i starannie mieszamy.

Jak ustalić tygodniowe menu z barszczem w roli głównej?

Dzień pierwszy

Na początku jemy przygotowany barszcz i wszystkie owoce prócz bananów, ponieważ te zawierają sporo kalorii. Do picia przygotujmy sobie wodę niegazowaną, herbatę oraz kawę bez dodatku cukru.

Dzień drugi

Tego dnia jemy barszcz oraz warzywa z pominięciem tych strączkowych. Przykładową kolacją może być pieczony ziemniak z dodatkiem roślinnego tłuszczu.

Dzień trzeci

W trzecim dniu ponownie jemy barszcz, a także pozwalamy sobie na wszystkie owoce i warzywa. Pomijamy jedynie ziemniaki.

Czwarty dzień

Robimy przerwę od barszczu, jemy tylko owoce i warzywa. Jeśli mamy ochotę na coś innego do picia, to możemy wziąć niewielką ilość mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Piąty dzień

Tego dnia wracamy do barszczu. Na obiad możemy zjeść gotowaną wołowinę i pomidory.

Szósty dzień

Jemy barszcz, chudą wołowinę ugotowaną w wodzie oraz warzywa z rodzaju tych liściastych.

Siódmy dzień

W ostatnim dniu tygodnia jemy barszcz oraz ryż z warzywami. Możemy pozwolić sobie także na świeży sok z owoców, najlepiej z pomarańczy.

Dobra dieta to tylko połowa sukcesu. Trzeba pamiętać o tym, że przy zrzucaniu zbędnych kilogramów warto być także aktywnym fizycznie. Musimy pić także dużo wody oraz zrezygnować ze szkodliwych dla naszego zdrowia nawyków.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.