Szybkie, pyszne ciasto z z patelni. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Ciasto z PRINCESS z patelni: delikatne, soczyste i pyszne!

Prosty przepis na wspaniały deser zachwyci wiecznie zapracowane gospodynie domowe. Ciasto ze śliwkami, przygotowuje się bardzo szybko na patelni: nie trzeba nawet włączać piekarnika ani nie trzeba rozwałkowywać ciastek.

Wszystko jest znacznie łatwiejsze, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką i usmażyć jak naleśniki. Rezultat jest niesamowity: cienkie biszkopty, śmietanka z nutą karmelu i śliwki. Delikatne soczyste ciasto, przeplatane orzechami włoskimi, tak miękkie, że rozpuszcza się w ustach!

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 surowe jaja;
  • 150 g cukru;
  • 1 torebka cukru waniliowego;
  • 180 ml mleka;
  • 70 ml bezwonnego oleju roślinnego.

Na nadzienie:

  • 400 g gęstej śmietany;
  • 200 g gotowanego skondensowanego mleka.
  • Opcjonalnie:
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 100 g suszonych śliwek;
  • czekolada – do dekoracji.

Przygotowanie:

Dodaj kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia do mąki pszennej, wymieszaj i przesiej przez sito. Wbij jajka do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem przez 3-4 minuty.

Wsyp całą mąkę, wymieszaj ciasto mikserem, na niskich obrotach. Wymieszaj mleko z olejem roślinnym, wlej do ciasta i ponownie wszystko wymieszaj mikserem.

Ciastka można upiec na patelni naleśnikowej nasmarowanej olejem roślinnym. Wlej ciasto chochelką, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż na małym ogniu, z dwóch stron, na złoty kolor.

Podsmaż orzechy włoskie na suchej patelni, posiekaj je nożem lub w blenderze. Miękkie śliwki pokrój na małe kawałki: im mniejsze, tym lepsze. Gdy naleśniki ostygną (lepiej przykryć je czymś, aby pozostanie miękkie). Czas na przygotowanie kremu.

Do miski z gotowanym skondensowanym mlekiem dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj pozostałą kwaśną śmietaną, wymieszaj i śmietanka jest gotowa.

Układaj na talerzu do serwowania naleśniki jeden po drugim, smarując każdy przygotowaną śmietaną, możesz posypać je orzechami i pokrojonymi śliwkami. Powtarzaj, czynność, aż naleśniki się skończą. Posmaruj boki ciasta śmietanką i posyp je orzechami. Ciasto włóż na 3-4 godziny do lodówki.

Następnie posmaruj wierzch pozostałą śmietanką, posyp czekoladą – i podawaj. Ciasto ze śliwkami i orzechami, z patelni zachwyci Cię swoim smakiem, wyglądem i aromatem. Okazuje się, że jest delikatne i bardzo soczyste, a każdy kawałek takiego deseru topi się w ustach.

Udostępnij ten genialny przepis znajomym na Facebooku!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!