Szybkie, pyszne ciasto z z patelni. Niezwykle smaczne. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Do średniej wielkości miski wbijamy trzy jajka i dodajemy do nich 150 g cukru. Całość ubijamy przez 3 minuty za pomocą miksera.

W osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy mąkę do ubitych jaj. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach.

Do szklanki wlewamy 180 ml mleka i 70 ml oleju, dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do przygotowanego ciasta. Kontynuujemy mieszanie przy pomocy miksera.

Bierzemy średniej wielkości patelnię, może być to taka przeznaczona do robienia naleśników. Smarujemy ją olejem i czekamy, aż ten się rozgrzeje.

Za pomocą łyżki wazowej wylewamy odrobinę ciasta na patelnię i rozprowadzamy je po całej jej powierzchni. Naleśniki smażymy z obu stron, na niskim ogniu tak, by się zarumieniły.

Po smażeniu naleśników bierzemy orzechy włoskie, wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy. Następnie siekamy je nożem lub za pomocą blendera kielichowego. Suszone śliwki kroimy w jak najmniejsze kawałki.

Bierzemy sporą miskę, przelewamy do niej zagotowane skondensowane mleko i powoli dodajemy kwaśną śmietanę. Wszystko mieszamy mikserem lub zwykłą trzepaczką. W ten sposób dodajemy całą przygotowaną wcześniej śmietanę.

Zabieramy się za ostateczne przygotowanie ciasta – naleśniki kolejno smarujemy przygotowanym nadzieniem z bitą śmietaną, a następnie posypujemy je odrobiną orzechów i śliwek.

Tworzymy warstwy z naleśników, póki te się nie skończą. Na koniec smarujemy boki ciasta śmietanką i delikatnie posypujemy orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na 4 godziny, by to ostygło.

Po minionym czasie wyjmij ciasto, posmaruj wierzch śmietanką i posyp startą mleczną czekoladą. Ciasto jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!