Węgierskie naleśniki – lekkie i puszyste – można jeść nawet bez nadzienia. Raz dwa i gotowe

O węgierskich naleśnikach z pewnością nie słyszysz po raz pierwszy.

Na pewno znajdują się się one na liście Twoich ulubionych potraw. Rozkoszować się ich smakiem możemy zarówno o poranku, w samo południe, jak i późnym popołudniem. To do Nas należy decyzja, czy dodamy do nich konfiturę, świeże owoce, warzywa, mięso.

Za pośrednictwem Naszej strony dowiesz się, w jaki sposób przygotować ów przysmak, by był on lekkostrawny, pulchny, miękki,  a przede wszystkim niezwykle prosty w wykonaniu.

Potrzebować będziemy:

  • szklankę mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 15 gram drożdży,
  • olej, cukier i sól.

Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas na działanie

Najpierw pokruszone drożdże dodaj do mleka i rozmieszaj. Następnie należy oddzielić białka od żółtek.

Białka ubijamy, konieczna będzie szczypta soli. Do żółtek dodajemy drożdże wraz z mlekiem oraz mąką, nie zapominamy o ubitych białkach.

Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut. W końcu smażymy na patelni.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!