Te ziemniaki w skórce są tak smaczne, że jedna porcja nie wystarczy <3

Ziemniaki w stylu portugalskim z rozmarynem i oliwą z oliwek są tak smaczne, że jedna porcja na pewno zniknie z talerza błyskawicznie. W restauracjach w Portugalii podaje się je z mięsem lub rybą, a także bardziej egzotycznymi mątwami lub mięsem ośmiornicy. Ale szczerze mówiąc, to danie jest dla mnie wystarczające same w sobie.

Ziemniaki w skórce, pieczone w piecu

Składniki

  • 8 szt ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • sól do smaku

Przygotowanie

Weź 8 ziemniaków i dokładnie je zmyj. Ugotuj do miękkości, a następnie odłóż na bok i poczekaj, aż ostygną.

mundury ziemniaków

Teraz musisz spłaszczyć każdy ziemniak łyżką na wierzchu. Ziemniak powinien lekko pęknąć, ale nie rozpadać się.

gotować ziemniaki w mundurach

Wybierz formę, w której chcesz upiec. Wlej do niej oliwę z oliwek. Potnij czosnek w plasterki. Muszą być równomiernie rozmieszczone na dnie.

jak upiec ziemniaki

Włóż ziemniaki w formie pękniętą częścią do góry. Bulwy powinny ściśle przylegać do siebie. Posyp ziemniaki rozmarynem i grubą solą morską.

pieczone ziemniaki

Potnij masło w kostkę. Umieść 1-2 kawałki na każdym ziemniaku.

Ziemniaki w stylu portugalskim w piekarniku

Ustaw temperaturę w piekarniku na 180-200 ° С. Włóż ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu aż ziemniaki będą pięknie rumiane. Smacznego!

Portugalskie ziemniaki

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!