Emerytowana kucharka zdradziła przepis na tą zupę serową. Od wczoraj każdy się zajada w moim domu

Zupa serowa – delikatna, smaczna i odżywcza, przygotowuje się ją szybko i łatwo. Przepis od mojej koleżanki kucharki.

Jej ogromny plus to tanie składniki a dużo wartości odżywczych, a doskonale jej smak uzupełnią warzywa, mięso albo owoce morza. My dziś proponujemy przygotowanie zupy serowej z makaronem i zielonym groszkiem. Do dzieła!

Składniki

  • 2 sztuki topionego sera śmietankowego w bloku
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 100 g grochu
  • 200 g makaronu nitki
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 kjulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 20 g pietruszki
  • 2 litry wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Wyjmij 2 sztuki sera topionego z folii i włóż je do zamrażarki, aby stwardniały.Pokrój ziemniaki w małą kostkę.

2. Umieść rondel z 1 l wody na ogniu, doprowadź do wrzenia i wrzuć ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Zredukuj ciepło do medium.

3. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Obrane marchewki zetrzyj na tarce.

4. Usmaż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości. Dodaj do garnka. Po  około 10 minutach dodaj też zamrożony zielony groszek.

5. Wyjmij ser z zamrażarki i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Wrzuć go do zupy i mieszaj przez 1 minutę, aby się rozpuścić.

6. Zwiększ ogień na maksimum, dodaj kolejny 1 l wody i dodaj makaron jajeczny, sól, pieprz do smaku, gotuj przez kolejne 2 minuty.

Usuń zupę z ognia i pozostaw na 15 minut.

Wlej do talerzy, wrzucając do każdego garść posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!