13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy

#1 Gordon Ramsay

Robi swoją jajecznicę w garnku i co jakiś czas zdejmuje ją z palnika, dzięki czemu nie staje się sucha i ma idealną konsystencję.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#2 Chrissy Teigen

Do jajecznicy dodaje tony śmietanki kremówki i gotuje ją długo na niskim ogniu. Proces zajmuje nawet 20 minut ale jajecznica jest dzięki temu wyjątkowo delikatna i kremowa.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#3 Ina Garten

Ona także przygotowuje jajecznicę długi czas na niskim ogniu, a zanim jajka zaczną się ścinać, dodaje do nich ogromną garść świeżych ziół, takich jak pietruszka, koperek, szczypiorek, szalotki i tymianek.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#4 Julia Child

Ikona kuchni najpierw dokładnie naciera patelnie zimnym masłem, przygotowuje jajecznicę na niskim ogniu, a a na samym końcu gotowania dodaje kilka łyżek śmietanki kremówki lub masła.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#5 Magazyn Bon Appetit

Zanim jajka trafią na patelnię, kucharz dokładnie miksuje je ręcznym blenderem tak, by żółtko w całości połączyło się z białkiem. Jajecznica jest dzięki temu bardzo kremowa.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#6 Marcus Samuelsson

Ten szef do jajecznicy dodaje kozi ser, czosnek i jarmuż, dzięki czemu śniadanie zyskuje wyrazisty smak i na dłużej zapewnia uczucie sytości, jest też bogate w dodatkowe witaminy i białko.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#7 Martha Stewart

Słynna kucharka nie dodaje do jajek nic specjalnego, jej sekret tkwi bowiem w technice ich mieszania na patelni. Używa do tego silikonowej szpatułki, którą w trakcie całego gotowania, zgarnia jajka z zewnętrznej części patelni do środka, zyskując konsystencję podobną do omleta.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#8 Wolfgang Puck

Jajecznica tego szefa kuchni nie może obejść się bez naprawdę dużej ilości cebulki, która najpierw jest delikatnie zbrązowiona na maśle, a potem pozwala podkreślić smak jajek.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy

Źródło: BuzzFeed

#9 Thomas Keller

Trik utytułowanego szefa polega na przetarciu jajek przez sitko. Są dzięki temu puszystsze i nie mają żadnych grudek. Na koniec do jajecznicy dodaje świeżej śmietanki.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#10 Ree Drummond

Znana z portalu The Pioneer Woman szefowa, także przeciera jajka przez sitko, a pod koniec gotowania do jajecznicy dodaje wędzonego łososia i śmietankę 12%, które uzupełniają smak jajek.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#11 Anthony Bourdain

Jego jajecznica gotowana jest na dużym ogniu, a jajka są tylko delikatnie ze sobą mieszane ruchem ósemki, tak by białko i żółtko były widoczne i subtelnie ze sobą zmieszane.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#12 Heston Blumenthal

Jajecznica tego szefa kuchni gotowana jest na parze, aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji. Ten proces trwa dość długo, ale zapewnia naprawdę wspaniałą jajecznicę.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Źródło: BuzzFeed

#13 Alton Brown

Sekretem jego jajecznicy jest gotowanie jej krótko, na dużym ogniu i serwowanie jej na gorącym talerzu, na którym uzyskuje optymalny stopień ścięcia.

13 sposobów znanych szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy

Tekst pochodzi z: pysznosci.pl

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!