Złote placuszki z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem. Kocham je jeść <3

Draniki to zawsze świetny pomysł gdy nie wiesz co przygotować na obiad czy sycącą kolację! Złote placki z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem zasmakują każdemu.

Z wielką przyjemnością dzielimy się ciekawym sposobem przyrządzania uwielbianych przez wiele osób placków ziemniaczanych po niemiecku. Ten przysmak spodoba się każdemu, kto uwielbia pikantne potrawy.

Składniki

  • Ziemniaki 350 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • Mąka pszenna 10 g
  • Proszek do pieczenia 3 g
  • Czarny pieprz do smaku
  • Jajko 1 sztuka
  • Kasza manna 1 łyżeczka
  • Bazylia do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Jogurt naturalny 150 g

Przygotowanie

Obierz ziemniaki, zetrzyj je na grubej tarce, umieść na sitku i wyciśnij nadmiar płynu do głębokiego pojemnika.

Obierz i zetrzyj cebulę, wymieszaj ją z ubitym jajkiem. Wlej mieszaninę do masy ziemniaczanej, dodaj posiekaną bazylię, przyprawy (oprócz soli), proszek do pieczenia, kaszą mannę i mąkę.

Przeciśnij sok ziemniaczany przez sitko z małymi oczkami bądź gazę, aby pozbyć się płynu i uzyskać skrobię. Dodaj ją do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.

Sól dodaj bezpośrednio przed smażeniem. Smaż placki na patelni na rozgrzanym oleju słonecznikowym po obu stronach, na złoty kolor. Kładź gotowe placki na ręcznikach papierowych.

Aby przygotować sos do placków, wymieszaj naturalny jogurt, posiekaną bazylię i czarny pieprz.

Podawaj danie na ciepło z orzeźwiającym sosem. Nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi tak niebanalnym przepisem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!