Pyszny schab dojrzewający. Domowa wędlinka którą każdy się zajada.

Przepis na super smaczną wędlinę, którą można przygotować łatwym domowym sposobem, bo nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu. Gorąco polecam !!!

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • ok. ½ kg cukru
  • ok. ½ soli kamiennej niejodowanej przyprawy
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Sposób przygotowania:

W odpowiednio dobranym do wielkości schabu naczyniu zasypuję, wcześniej umyty i osuszony ręcznikiem papierowym, schab cukrem, cukier musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę

Po tym czasie wyjmuję schab z cukru, spłukuję cukier pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i zasypuję schab solą, sól musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę

Wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu na proszek • wyjmuję schab z soli, nadmiar soli spłukuję pod zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym

Schab posypuję roztartymi przyprawami i dokładnie wcieram przyprawy w mięso

Schab wkładam do siatki wędliniarskiej, wynoszę do przewiewnego pomieszczenia np. na poddasze na ok. 10 dni

Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!