Obierasz ziemniaki i dopiero wkładasz je do wody, aby się ugotowały? To błąd, przez który cierpi Twoje zdrowie

Gotowanie ziemniaków z pozoru jest jedną z najłatwiejszych czynności, które wykonujemy w kuchni. Nic bardziej mylnego…

Okazuje się, że prawie wszyscy popełniamy podstawowe błędy w trakcie przyrządzania ziemniaków. Zazwyczaj obieramy je, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody, aby się ugotowały. Niestety, sporo na tym tracimy.

Obierając ziemniaki pozbywamy się nie tylko skórki, ale również zawartych w niej wartości odżywczych i witamin. Aby zachować ich jak najwięcej powinno się gotować warzywa w całości, a obierać dopiero na końcu, po ugotowaniu.

Co więcej, jeśli obrałeś za dużo ziemniaków i chcesz zostawić je na następny dzień, musisz pamiętać o jednej z zasad. Do miski pełnej zimnej wody i obranych ziemniaków dolej kilka kropli octu. Dzięki temu będzie można je jeść nawet 4 dni po obraniu.

Tekst pochodzi z: polubione.com

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!