W odpowiednio dobranym do wielkości schabu naczyniu zasypuję, wcześniej umyty i osuszony ręcznikiem papierowym, schab cukrem, cukier musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę
Po tym czasie wyjmuję schab z cukru, spłukuję cukier pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i zasypuję schab solą, sól musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę
Wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu na proszek • wyjmuję schab z soli, nadmiar soli spłukuję pod zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym
Schab posypuję roztartymi przyprawami i dokładnie wcieram przyprawy w mięso
Schab wkładam do siatki wędliniarskiej, wynoszę do przewiewnego pomieszczenia np. na poddasze na ok. 10 dni
Comments are closed.