Pyszny schab dojrzewający. Domowa wędlinka którą każdy się zajada.

Przepis na super smaczną wędlinę, którą można przygotować łatwym domowym sposobem, bo nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu. Gorąco polecam !!!

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • ok. ½ kg cukru
  • ok. ½ soli kamiennej niejodowanej przyprawy
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Sposób przygotowania:

W odpowiednio dobranym do wielkości schabu naczyniu zasypuję, wcześniej umyty i osuszony ręcznikiem papierowym, schab cukrem, cukier musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę

Po tym czasie wyjmuję schab z cukru, spłukuję cukier pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i zasypuję schab solą, sól musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę

Wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu na proszek • wyjmuję schab z soli, nadmiar soli spłukuję pod zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym

Schab posypuję roztartymi przyprawami i dokładnie wcieram przyprawy w mięso

Schab wkładam do siatki wędliniarskiej, wynoszę do przewiewnego pomieszczenia np. na poddasze na ok. 10 dni

Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!