Chrupiąca cukinia po koreańsku. Hit każdego przyjęcia. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.

Ten orientalny przepis na pikantną, pełną smaku przystawkę przywiozłam z dalekiej podróży. Od tej pory stała się ona hitem każdej imprezy!

Marynowana cukinia świetnie koresponduje z pikantnym czosnkiem, a chrupiąca marchewka dodaje całości odpowiedniej tekstury. Jeśli jesteś koneserem orientalnych i pikantnych smaków koniecznie spróbuj cukinii po koreańsku.

SKŁADNIKI:

  • 500 g cukinii, najlepiej młodej
  • 200 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

Umytą i osuszoną cukinię pokrój w jak najcieńsze plastry. Jeśli masz większą cukinię pokrój ją w półplastry. Całość umieść w większej misce, dodaj 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut aby pozbyć się wody.

Marchew obierz i pokrój w cienkie paski. Możesz również skorzystać ze specjalnej tarki do marchewki po koreańsku. Warzywo oprósz szczyptą soli i podobnie jak cukinię odstaw na 30 minut.

4 obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i połącz je z sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Dokładnie wymieszaj i dopraw zmieloną słodką oraz ostrą papryką. Całość mieszaj do połączenia składników.

Z osączonej cukinii odlej nadmiar płynu, podobnie z marchewki. Dzięki temu przystawka nie najdzie wodą i będzie przyjemnie chrupiąca. Połącz ze sobą oba warzywa.

Na patelni rozgrzej porządnie 50 ml oleju słonecznikowego.

Cukinię i marchewkę dokładnie połącz z dressingiem z czosnku i przypraw, sos nada warzywom wyrazistego smaku i charakteru. Gdy całość jest już wymieszana wlej do miski rozgrzany olej i ponownie wymieszaj.

Tak przygotowane warzywa wstaw do lodówki na około 20 minut, aby dobrze się schłodziły. Przed podaniem posyp przystawkę ziarnami sezamu i gotowe!

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!