Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Mój hit na każdym przyjęciu. Złote roladki z nietypowym nadzieniem.

Roladki z filetów drobiowych z dodatkiem orzechów włoskich.

Chyba każdy z nas zna dobrze dylemat pod tytułem „co mam ugotować na obiad”. Te proste w wykonaniu, ale wykwintne w smaku roladki drobiowe skradną serca domowników. To danie z pewnością wejdzie na stałe do kanonu obiadowego w Waszym domu.

Składniki:

  • filet z kurczaka: 500 gram
  • cebula: 1 sztuka
  • marchewka: 1 sztuka
  • serek śmietankowy w bloczku: 100 gram
  • orzechy włoskie: 40 gram
  • jajko: 1 sztuka
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyj, podziel na mniejsze części. Rozbij każdy kawałek tłuczkiem. Posól i popierz z obu stron. Odłóż. Obraną cebulę posiekaj na drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Wlej do rondelka odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i mieszaj, aż się zeszkli. Do cebuli wrzuć startą marchewkę. Dopraw pieprzem i solą, gotuj pod przykrywką, aż marchewka zmięknie.

Pokrój serek topiony na małe kawałki i dorzuć do rondelka z marchewką i cebulą. Całość gotuj, aż serek uzyska płynną konsystencję.

Gdy masa przestygnie, przełóż ją do miski. Dorzuć posiekane orzechy włoskie i wszystko wymieszaj; dopraw, jeśli jest potrzeba.

Na każdym kawałku mięsa kładź jedną łyżkę farszu z brzegu. Następnie zwijaj w roladę. Tak przygotowane roladki zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni. Na gorący olej wkładaj ostrożnie roladki w panierce. Smaż z obu stron do uzyskania złocistobrązowego koloru. Usmażone roladki odkładaj na talerz, najlepiej wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Roladki są gotowe. Można dodać do nich nasz ulubiony sos: tatarski, czosnkowy, roladki dobrze komponują się z frytkami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!