Od teraz smażę naleśniki tylko z jednej strony. Wychodzą super smacznie – lepsze od tradycyjnych

Jeśli już znudziły Ci się tradycyjne naleśniki na bazie mleka, wypróbuj marokańska wersję Baghrir z dodatkiem drożdży. Charakteryzują się bladym odcieniem i wyjątkowym smakiem.

Są lekkie i delikatne. W Maroku to popularna przekąska sprzedawana na ulicach. To idealna propozycja na słodkie śniadanie lub kolację. Jeśli jednak nie przepadasz za naleśnikami na słodko, usmażone połącz z ulubionymi słonymi dodatkami takimi jak np. ser żółty.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 400/450 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Suche składniki połącz ze sobą w misce i dodaj jajko. Do uzyskanej masy dodaj ciepłą wodę oraz olej roślinny. Raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

Następnie za pomocą miksera ubijaj do uzyskania wodnistego, gładkiego ciasta. Przykryj miskę pokrywą i pozostaw na 40 minut.

Po upływie 40 minut ciasto powinno wyrosnąć. Lekko rozgrzej suchą patelnię i wylewaj ciasto ostrożnie na sam środek. Do smażenia nie używaj oleju. Rozlanie ciasta na całej powierzchni sprawi, że naleśniki nie będą porowate.

Istotne, by smażyć na średnim ogniu i tylko z jednej strony. Naleśniki są gotowe, gdy górna storna jest sucha i się nie lepi.

Naleśniki idealnie smakują z sosem miodowym. 70 g masła rozpuść z 6 łyżkami miodu. Uważaj jednak, by go nie zagotować! Można je serwować także jako słony dodatek do innych potraw.

Posypane serem i ulubionymi przyprawami świetnie pasują do każdej zupy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!