Mam dość chleba z piekarni. Od dawna robię swój własny. Ten przepis jest wyjątkowo prosty, a chleb… Sama pychota

Wyobrażacie sobie śniadanie bez pieczywa? Jeśli jednak macie dosyć bułek i chleba z piekarni, śmiało możecie pokusić się o upieczenie chleba w Waszej własnej kuchni. To wcale nie jest trudne, a smak… Z tym nic się nie może równać.

Kupne pieczywo bywa smaczne (choć nie zawsze…), ale niekoniecznie jest zdrowe. Aby wiedzieć, co jemy, najlepiej jest własnoręcznie upiec pyszny chleb. Składniki na 3 bochenki chleba:

Kupne pieczywo bywa smaczne (choć nie zawsze...), ale niekoniecznie jest...
SOURCE: PIXABAY

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 50 g drożdży,
  • 900 ml letniej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 szklanka otrębów pszennych,
  • po 6 łyżek łuskanego słonecznika i siemienia lnianego,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 1,5 łyżki pestek dyni

Przepis znajdziecie poniżej.

To proste – wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Mieszamy je ręką aż do uzyskania w miarę spójnej masy, a następnie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie smarujemy formy do pieczenia chleba oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do foremek i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł około 45-50 minut (wszystko zależy od tego, jaki macie piekarnik). A na koniec…

To proste - wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Mieszamy je ręką aż do...

Czekamy, aż chleb ostygnie i możemy rozkoszować się smacznym, zdrowym i pożywnym pieczywem 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!