Okazało się, że całe życie źle robiłam pierogi. Wystarczy zamienić jeden składnik.

Pierogi kocha praktycznie każdy, choć mało kto lubi je lepić. Nie dość, że jest to czasochłonne, bolą ręce, to jeszcze łatwo można zepsuć ciasto… No chyba że zna się idealne proporcje! 🙂

Niezależnie od tego, czy robimy pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, na słodko czy jeszcze inne, delikatne ciasto to podstawa! Składa się z trzech składników:

Niezależnie od tego, czy robimy pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i...

  • z mąki,
  • soli,
  • wody.

No właśnie… Okazuje się, że zimna woda to zły pomysł! Najlepsze ciasto wychodzi, gdy zamiast wody użyje się mleka lub bardzo ciepłej wody!

- z mąki, <br> - soli, <br> - wody. <br><br> No właśnie... Okazuje się, że...

Podajemy Wam idealny przepis na pierogi: 

  • 2 bądź 2,5 szklanki mąki,
  • sól w ilości,jaka nam smakuje,
  • 1 szklanka mleka lub wrzątku.

Niektórzy dodają też odrobinę sody oczyszczonej i kilka kropel oleju. A Wy jaki macie sposób na idealne pierogi?

Tak trzeba robić ciasto na pierogi! Podajcie to dalej.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!