Jeszcze nie widziałam tak podanego makaronu! Wygląda jak z drogiej restauracji

Makaron wcale nie musi być nudny! Najlepszym dowodem jest ten oto przepis. Podajemy składniki dla 4 osób: 

– 1 bakłażan bądź cukinia,
– 300 g ugotowanego, długiego makaronu,
– 12 plasterków gotowanej szynki,
– 250 ml śmietany,
– 150 g mozarrelli,
– 6 jajek,
– 1 ząbek czosnku,
– sól i pieprz,
– 20 g posiekanej natki pietruszki.

Zaczynamy od pokrojenia warzywa tak, jak widzicie to na zdjęciu. Solimy.

Zaczynamy od pokrojenia warzywa tak, jak widzicie to na zdjęciu. Solimy.

Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy najpierw ugotowany makaron, a na nim pokrojonego bakłażana.

Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy najpierw ugotowany makaron, a na...

Pora na szynkę – wystarczy zwinąć połowę plasterków i włożyć do naczynia. Czynność powtarzamy, czyli jeszcze raz układamy makaron, bakłażana, szynkę i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.

Pora na szynkę - wystarczy zwinąć połowę plasterków i włożyć do naczynia....

W misce mieszamy jajka, śmietanę, posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.

W misce mieszamy jajka, śmietanę, posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty...

Zalewamy tym makaron i na koniec posypujemy mozzarellą.

Zalewamy tym makaron i na koniec posypujemy mozzarellą.

Po godzinie w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni możemy pochwalić się eleganckim obiadem! Nikt przecież nie musi wiedzieć, jakie to banalnie proste 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!