Tak przygotowanej wątróbki w cieście jeszcze nie jadłaś. Bursztynowe ciasto zachowuje miękkość w każdym kawałku.

Wątróbka jest bardzo zdrowym produktem, pełnym żelaza, które jest bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Niestety nie każdy lubi smak klasycznej smażonej wątróbki.

Mam sposób na to, aby nawet największy niejadek pokochał jej smak. Dlatego dziś proponuje Ci, abyś wypróbował przepis na wątróbkę w cieście, przekonasz się, że jest to jeden z najlepszych sposobów na jej przyrządzenie.

Składniki

  • Wątróbka 500 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Mąka pszenna 150 g
  • Koniak 40 g
  • Orzechy włoskie 70 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie

1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Zmiażdż drobno orzechy.

2. Roztrzep jajka i wymieszaj je z proszkiem orzechowym, dodaj koniak, sól, pieprz do smaku i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając aby otrzymać jednolite ciasto bez grudek.

3. Umyj wątrobę i pokrój na średniej wielkości kawałki. Posól i popieprz do smaku. Umieść patelnię na kuchence i rozgrzej na niej olej.

4. Każdy kawałek wątróbki zanurz w cieście, włóż na patelnię i smaży kilka minut, aż się zarumieni. Następnie obróć na druga stronę i smaż przez kolejne kilka minut. Zrobione!

Jak podoba ci się ten szybki przepis? Powiedz o nim tym znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!