Ten przepis na pyszne bakłażany jest doceniany przez wiele kucharzy. Od dziś tylko tak je przygotowuję

Kuchnia turecka jest znana całemu światu, a to dlatego, że kucharze nie nadużywają przypraw, ale starają się zachować smak głównego składnika potrawy.

Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne tureckie bakłażany. Smaczne warzywa w połączeniu z aromatycznym mięsem – co może być lepszego?

Przepis ten przyda się na zwykłą, codzienną kolację lub na spotkanie ze znajomymi przy lampce wina …

Bakłażan w języku tureckim

Składniki

  • Bakłażan 3 sztuki
  • Mielona wołowina 400 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Pomidor 2 sztuki
  • Sok pomidorowy 1 szklanka
  • Papryka 1 sztuka
  • Mięta do smaku
  • Oregano do smaku
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki

Przygotowanie:

Umyj bakłażany. Następnie pokrój je w grube talarki.

bakłażan w tureckim

Posól i odstaw na 20 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.

Drobno posiekaj cebulę i dodaj połowę do mielonego mięsa. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

bakłażan w tureckim

Następnie musisz przygotować sos. W tym celu usmaż pozostałą cebule na patelni (około 3 minuty).

bakłażan w tureckim

Zrób na pomidorach nacięcie, zalej je wrzątkiem i usuń skórkę.

Następnie pokrój w kostkę obrane pomidory i paprykę. Dodaj je na patelnię do cebuli i smaż na wolnym ogniu przez około 7 minut. Kolejno dodaj sok pomidorowy, sól, pieprz i zagotuj masę.

bakłażan w tureckimbakłażan w tureckim

Do sosu dodaj miętę, oregano, posiekaną natkę pietruszki i duś przez kolejne 3 minuty.

bakłażan w tureckim

Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, umieść w niej krążki bakłażana i mielone mięso na przemian. Zalej danie całym sosem.

bakłażan w tureckim

Włóż formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45 minut.

bakłażan w tureckim

Wyjmij  naczynie z piekarnika, posyp posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem.

bakłażan w tureckim

To danie główne możesz podawać ze wszystkim: ryżem, warzywami, spaghetti, a nawet ziemniakami! Jak przepis, podoba Ci się? Opowiedz o nim znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!